Historisk arkiv

Bekjempelse av barnearbeid med aktivt eierskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Ledende globale selskaper innen planteforskningsindustrien går nå sammen om bekjempelse av barnearbeid innen frøproduksjon: - Som forvalter av Statens pensjonsfond – Utland har Norges Bank vært initiativtaker og sentral bidragsyter til samarbeidet. Dette viser at aktivt eierskap kan gjøre en forskjell, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Ledende globale selskaper innen planteforskningsindustrien går nå sammen om bekjempelse av barnearbeid innen frøproduksjon:
- Som forvalter av Statens pensjonsfond – Utland har Norges Bank vært initiativtaker og sentral bidragsyter til samarbeidet. Dette viser at aktivt eierskap kan gjøre en forskjell, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Selskapene har arbeidet fram en industristandard som redegjør for den felles innsatsen selskapene vil gjøre for å forby bruken av barnearbeid hos leverandører og andre samarbeidspartnere innen leverandørkjeden i frøsektoren. Initiativet offentliggjøres i dag 12. juni – verdens internasjonale dag mot barnearbeid – i regi av CropLife International, en global bransjeorganisasjon som representerer planteforskningsindustrien og arbeider for en bærekraftig utvikling innen jordbruk.

Norges Bank har gjennom sin satsing på bekjempelse av barnearbeid bidratt til å sette dette temaet på kartet både for selskaper og andre investorer. - Det er svært positivt at banken i denne saken har lykkes med å nå flere selskaper som er ledende innenfor sin industri. Da er mulighetene langt større for at tiltakene blir gjennomført og at situasjonen for flest mulig barn blir bedre, sier Halvorsen

Bakgrunnen for initiativet er at  Etikkrådet for fondet - og senere Norges Bank - fulgte selskapet Monsanto i forbindelse med grove former for barnearbeid. Norges Bank innledet dialog med selskapet og etter hvert også med flere multinasjonale selskaper innen bomulls- og grønnsaksfrøproduksjon. Målet med denne bredere tilnærmingen har vært å forsøke å få til en felles standard for håndtering av barnearbeid innenfor sektoren, ikke bare hos et enkelt selskap. Norges Bank som investor har vært i en unik posisjon til å tilrettelegge en slik prosess.

Norges Banks prioritering av barns rettigheter og helse i eierskapsarbeidet skjer i overensstemmelse med bankens langsiktige perspektiv som investor og de internasjonale standardene eierskapsutøvelsen er basert på. Norges Bank er svært tilfreds med initiativet som offentliggjøres av CropLife International i dag, og påpeker i en egen pressmelding at banken har vært drivende i denne prosessen.