Historisk arkiv

Kampen mot skatteparadisene føres videre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

30 land har i dag hatt møte vedrørende OECDs arbeid rettet mot skatteparadiser og banksekretesse. - Det er meget positivt at alle de skatteparadisene som OECD har henvendt seg til, nå har avgitt erklæringer om å ville samarbeide om større åpenhet om bankkonti og selskapsforhold, sier statssekretær Geir Axelsen, som deltok på møtet.

30 land har i dag hatt møte vedrørende OECDs arbeid rettet mot skatteparadiser og banksekretesse. Møtet ble holdt i Berlin og fra Norge deltok statssekretær Geir Axelsen. - Det er meget positivt at alle de skatteparadisene som OECD har henvendt seg til, nå har avgitt erklæringer om å ville samarbeide om større åpenhet om bankkonti og selskapsforhold, sier statssekretær Geir Axelsen.

En rekke bilaterale avtaler om slik åpenhet er allerede inngått. Det er svært viktig at alle erklæringer om større åpenhet blir realisert i retning av effektive og godt praktiserte innsynsavtaler, slik at ingen smutthull og bortgjemmingsmuligheter i verden består. Hovedbudskapet fra møtet i Berlin er at de gode intensjonene og erklæringene nå skal følges nøye, for å påse at de blir fulgt opp i praksis. Ved sviktende gjennomføring i et skatteparadis vil koordinering av felles mottiltak (coordinated defensive measures) bli aktuelt. Et eksempel er oppsigelse av skatteavtaler som er inngått, begrensning av fradragsrett for transaksjoner med forretningsforbindelser og begrensninger av legale forbindelser med finansinstitusjoner.
 
- Norge er forberedt på å delta aktivt i koordinering av mottiltak rettet mot land som svikter i sin oppfølging av samarbeidserklæringene sine. Vi håper selvsagt at de aller fleste skatteparadisene nå ser sin egeninteresse i å følge opp, slik at mottiltak mot dem blir unødvendige, sier statssekretær Geir Axelsen.

I OECD arbeides det for øvrig med organisering av et eget forum åpent for alle land, også ikke-OECD-land, med formål å følge med i og påpeke mangler i oppfølgingen i hvert enkelt skatteparadis. - Kampen for avvikling av lukkethet og banksekretesse er en global kamp, ikke bare en kamp til fordel for OECD-landene, sier Axelsen.

Møtet i Berlin i dag er en oppfølging av et møte i Paris i oktober i fjor om det samme tema. Les mer om det her.

Se også slutteksten fra møtet i Berlin.