Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

– Norges Banks rentebeslutning i dag er i tråd med de signaler banken har gitt tidligere. Utsiktene for norsk økonomi er gode. Den økonomiske veksten tar seg nå opp også internasjonalt, men usikkerheten er fortsatt stor. Vi følger utviklingen i Europa nøye. Regjeringen vil fortsette å føre en økonomisk politikk som legger grunnlaget for en stabil og bærekraftig utvikling for norsk økonomi, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å holde styringsrenten uendret på 2,0 prosent til etterretning. Rentebeslutningen er i tråd med Norges Banks signaler om renteutviklingen i den pengepolitiske rapporten fra oktober, og den var ventet blant markedsaktørene, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Den økonomiske veksten tar seg opp i internasjonal økonomi, men usikkerheten er fortsatt betydelig i flere land. Usikkerheten er særlig knyttet til de store utfordringene flere land i Europa står ovenfor med hensyn til offentlige budsjetter og gjeld. De problemene vi nå ser blant flere av våre handelspartnere understreker hvor viktig det er å fortsette å føre en ansvarlig og langsiktig økonomisk politikk i Norge. Vi har et rammeverk for den økonomiske politikken som legger til rette for dette, sier Sigbjørn Johnsen.

- Styringsrenten i Norge har vært 2 pst. eller lavere helt siden mars 2009. Dette er svært lavt sett i et historisk perspektiv. I den forrige pengepolitiske rapporten fra oktober varslet Norges Bank at styringsrenten vil settes gradvis opp gjennom de neste årene. Det er viktig at norske husholdninger tar høyde for dette når de planlegger lån til kjøp av hus eller bil, sier finansminister Johnsen.