Historisk arkiv

Forskrifter til utfylling og gjennomføring av revisorloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag fastsatt forskrifter til utfylling og gjennomføring av revisjonsdirektivet.

Finansdepartementet har i dag fastsatt forskrifter til utfylling og gjennomføring av revisjonsdirektivet.

Reglene ble vedtatt på bakgrunn av Ot.prp. nr. 78 (2008-2009) om lov om endringer i lov om revisjon og revisorer (gjennomføring av revisjonsdirektivet).
Finanstilsynets foreslo i høringsnotat 1. juni 2007 enkelte forskriftsbestemmelser til gjennomføring og utfylling av de lovendringene som ble vedtatt av Stortinget på bakgrunn av Finansdepartementets forslag i Ot.prp.nr. 78 (2008-2009). Lovendringene gjennomførte EØS-forpliktelser som svarer til direktiv 2006/43/EF (revisjonsdirektivet).

Revisorforskriften inneholder i dag bestemmelser om godkjenning av revisorer fra land innenfor og utenfor EØS-området i hhv. § 1-4 og § 1-5. I revisorloven § 3-6 er det inntatt hjemmel til også å regulere godkjenning av revisjonsselskaper og tilsyn med revisorer og revisjonsselskaper. Finansdepartementet har i dag fastsatt regler som medfører at kravet om selskapsform i revisorloven § 3-5 første ledd, tilpasses for utenlandske revisjonsselskaper. Det er videre bestemt at godkjenning i hjemstaten stilles som vilkår for at utenlandske revisorer skal kunne tillates å påta seg revisjonsoppdrag i Norge.

I Ot.prp. nr. 78 (2008-2009) uttalte Finansdepartementet at det kan være behov for en overgangsordning for situasjoner hvor en revisjonspliktig blir et foretak av allmenn interesse som følge av børsnotering dersom dette i seg selv utløser krav om revisorrotasjon. Departementet har vurdert det slik at en børsnotering som skjer like før den ordinære generalforsamlingen, kan skape særlige utfordringer for en ordnet gjennomføring av kravet om revisorrotasjon. Finansdepartementet har på den bakgrunn fastsatt at revisjonspliktige i tilfeller som nevnt, gis frist til utløpet av generalforsamlingen året etter at den revisjonspliktige ble et foretak av allmenn interesse, med å gjennomføre rotasjon i henhold til lovens hovedregel.

I Ot.prp. nr. 78 (2008-2009) er det, i samsvar med EØS-forpliktelser som svarer til revisjonsdirektivet, bygd på en forutsetning om at foretak med verdipapirer notert på regulert marked skal etablere et revisjonsutvalg. Plikten til å etablere et slikt utvalg er gjort gjeldende for allmennaksjeselskaper gjennom allmennaksjeloven og for finans- og forsikringsforetak gjennom bestemmelser i spesiallovgivningen. Finansdepartementet har i dag fastsatt forskriftsbestemmelser som pålegger en tilsvarende plikt på utstedere med verdipapirer notert på regulert marked som ikke er omfattet av andre krav, herunder utenlandske utstedere og aksjeselskaper med noterte gjeldsinstrumenter. Det er videre fastsatt en overgangsregel, slik at utstederne får frist til etter neste ordinære styrevalg med å innrette seg etter kravet, men likevel ikke senere enn 20. juni 2011.

I forskriften er det videre fastsatt enkelte presiseringer i reglene om oppbevaringsplikt. Reglene oppstiller blant annet oppbevaringsplikt for dokumentasjon av etterutdanning og vurderinger knyttet til kravene om uavhengighet og objektivitet. Det er dessuten fastsatt krav til oppbevaringen som i stor utstrekning bygger på bestemmelser i bokføringsforskriften.

Videre er det fastsatt enkelte regler knyttet til revisortilsyn, herunder unntak fra taushetspliktsbestemmelser i revisorloven og i finanstilsynsloven, og det er fastsatt en egen forskrift om registrering av og tilsyn med tredjelandsrevisorer og tredjelandsrevisjonsselskaper.