Historisk arkiv

SPU topper prestisjetung kåring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statens pensjonsfond utland (SPU) er verdens beste forvaltede statlige investeringsfond når det gjelder åpenhet, styringsstruktur og rammeverk, i følge forskeren Edwin M. Truman.

Edwin Truman har markert seg som en ledende akademiker i debatten rundt statlige investeringsfond. Trumans Scoreboard forsøker å gradere statlige investeringsfond innenfor områdene struktur, styring, åpenhet og opptreden. I 2008 ble SPU gradert nest høyest blant statlige investeringsfond med 92 prosent oppnåelse. I Trumans bok ”Sovereign Wealth Funds: Threat or Salvation” er det et eget kapittel med oppdatert rangering for 2009. SPU graderes nå øverst av alle fondene og øker sin poengsum til 97 prosent.

Trumans rangering er relativt grundig, og alle sammenliknbare fond er rangert. SPUs eneste tap av poeng kommer innenfor retningslinjer for belåning og bruk av derivater, der en for 2009 kun oppnår halve poeng. Finansdepartementet legger opp til å fastsette nye regler for Norges Banks forvaltning av SPU i løpet av høsten 2010, i tråd med de hovedprinsipper som ble drøftet i Meld. St. 10 (2009–2010). Med disse endringene er det grunn til å tro at måloppnåelsen for fondet i 2010, gitt uendrete kriterier, blir opp mot 100 prosent.

Lenke:
Accountability and Transparency: The Sovereign Wealth Fund Scoreboard