Historisk arkiv

Utvidelse av området for skattefri omorganisering mv.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag fremmet proposisjon til Stortinget med forslag om flere lovendringer knyttet til reglene om skattefri omorganisering.

Forslagene vil gjøre det skattemessig enklere å gjennomføre nasjonale og internasjonale omorganiseringer, og de foreslåtte reglene vil gi økt forutberegnlighet for skattyterne. De foreslåtte reglene sikrer også at norske skatteregler på dette området etterlever de krav som følger av EØS-avtalen.

De foreslåtte endringene gjelder følgende områder:

  • Opphevelse av kravet om lovlig selskapsrettslig og regnskapsrettslig gjennomføring av fusjon og fisjon som vilkår for skattefrihet.  Skattelovens øvrige vilkår videreføres.
  • Lovfesting av den skattemessige behandlingen av fusjons-/fisjonsfordring som oppstår i forbindelse med skattefrie konsernfusjoner og -fisjoner (trekantfusjoner/-fisjoner) som gjennomføres etter fordringsmodellen.
  • Skattefrihet ved fusjon og fisjon av norsk AS/ASA med selskap med begrenset ansvar innenfor EØS. Det foreslås også skattefrihet for stiftelse av europeisk samvirkeforetak ved fusjon. Eiendeler mv. som mister sin tilknytning til norsk beskatningsområde ved transaksjonen, beskattes etter bestemmelse om skatteplikt på gevinst på eiendeler mv. som tas ut av norsk beskatningsområde.
  • Skattefrihet for norske aksjonærer i tilfeller hvor det gjennomføres aksjebytte ved overføring av minst 90 pst. av aksjene i norsk AS/ASA mot vederlag i aksjer i utenlandsk selskap (konserndannelse). Tilsvarende gjelder ved overføring av aksjer i utenlandsk selskap mot vederlag i aksjer i norsk selskap.
  • Skattefrihet for norske aksjonærer som eier aksjer i selskap i utlandet som inngår i en fusjon, fisjon eller aksjebyttetransaksjon. Skattefriheten forutsetter at transaksjonen gjennomføres i samsvar med prinsipper om skattemessig kontinuitet. Det foreslås også skattefrihet for filial i Norge som eies av selskap som inngår i transaksjon som nevnt. Skattefriheten er betinget av videreføring av virksomhet og eiendeler mv. i Norge. Det avgrenses mot transaksjoner som skjer i lavskatteland, også innen EØS om virksomheten ikke er reelt etablert og driver reell økonomisk aktivitet der.
  • Skattefrihet for selskap og eiere ved utflytting av selskap. Fritaket for umiddelbar beskatning er betinget av at eiendeler mv. ikke mister sin tilknytning til norsk beskatningsområde.
  • Utvidelse av området for skattefri omdanning slik at også statsforetak, interkommunalt selskap og samvirkeforetak kan omdannes skattefritt til aksjeselskap eller allmennaksjeselskap. For finansinstitusjoner foreslås det ingen endring av gjeldende regler.
  • Utvidelse av departementets adgang til å gi forskrift om skattefrihet ved konserninterne overføringer til også å omfatte visse grenseoverskridende tilfeller. Den nærmere regulering vil skje i forskrift.
  • Departementets hjemmel i skatteloven § 11-22 til å frita for gevinstbeskatning etter søknad videreføres. Innstramningen som ble foreslått i høringsnotatet opprettholdes ikke i proposisjonen.
  • Utvidelse av anvendelsesområdet for skattelovens bestemmelse om bortfall eller oppgjør av skatteposisjoner ved skattemotiverte transaksjoner til også å omfatte omdanning av selskap/virksomhet og statsforetak og interkommunalt selskap. Det foreslås ikke å lovfeste et aktivitetskrav slik det var foreslått i høringsnotatet.

For nærmere informasjon om forslagene seProp. 78 L (2010-2011) Endringer i skatteloven (skattefri omorganisering mv.)