Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å holde styringsrenten uendret på 2,25 prosent til etterretning. Det er stor usikkerhet i internasjonal økonomi. Det som skjer ute, er viktig også for utviklingen i norsk økonomi, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å holde styringsrenten uendret på 2,25 prosent til etterretning, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Usikkerheten om den økonomiske utviklingen internasjonalt har igjen økt, og situasjonen er krevende. Ny informasjon tyder på noe svakere vekst i internasjonal økonomi. Mange land tar nå viktige skritt for å redusere sine budsjettunderskudd, men en del land står likevel fortsatt overfor en alvorlig situasjon. I finansmarkedene har aksjekurser og råvarepriser falt markert de siste ukene, og uroen i rentemarkedene har økt.

- Norsk økonomi har klart seg godt. Aktiviteten har holdt seg oppe, og arbeidsledigheten er lav. Selv om det går godt her hjemme, vil vi ikke være upåvirket av det som skjer ute. Norge er et lite land med tette økonomiske bånd til verden rundt oss. Utviklingen hos våre handelspartnere er viktig for oss. Vi har også lært hvor fort uro i finansmarkedene kan spre seg mellom land. Norske myndigheter følger derfor nøye med på utviklingen ute, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Vårt beste forsvarsverk er å fortsette å føre en politikk for en stabil og bærekraftig utvikling i norsk økonomi og norske statsfinanser. Penge- og finanspolitikken må virke sammen for å få til det. Det er vårt utgangspunkt i arbeidet med statsbudsjettet for neste år, sier Sigbjørn Johnsen.

- Rentenivået i Norge er lavt. Norges Bank har signalisert at renten vil bli satt gradvis opp gjennom de neste årene, mot et mer normalt nivå. Det er viktig at husholdningene ikke legger dagens lave rentenivå til grunn når de vurderer låneopptak til kjøp av hus eller bil, sier finansminister Johnsen.