Historisk arkiv

Høring om å begrense fritaksmetoden for aksjer mv. som eies av livsforsikringsselskaper og pensjonsforetak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har sendt på høring et forslag om at fritaksmetoden ikke skal gjelde aksjer mv. i livsforsikringsselskap og pensjonsforetak som inngår i kollektiv- og investeringsvalgporteføljen.

Forslaget innebærer at inntekter fra slike aksjer mv. skal skattlegges som alminnelig inntekt (28 pst). Tilsvarende kan selskapet eller pensjonskassen kreve  fradrag for tap på slike aksjer mv. Forslaget omfatter også aksjer mv. som eies indirekte gjennom et deltakerlignet selskap. Aksjeinntekten vil fortsatt inngå i fradraget for avsetninger til forsikringsfond mv. etter skatteloven § 8-5. Forslaget berører ikke aksjer mv. som inngår i selskapsporteføljen i livsforsikringsselskap og pensjonsforetak.

Forslaget antas samlet sett å ha begrensede økonomiske virkninger. Et mindre antall større konserner med livsforsikringsselskaper som en del av konsernet vil kunne få økt skatt i år der livsforsikringsselskapet oppnår gode resultater. Motsatt vil skatten reduseres i år med dårlige resultater.

For å unngå skattemotiverte tilpasninger, foreslår departementet at forslaget får virkning fra og med 1. januar 2012. Høringsfristen er 2. april 2012.

Les høringen her