Historisk arkiv

Ingen endring i eiendomsskattereglene for maskiner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

I fjorårets statsbudsjett varslet Finansdepartementet at det ved årsskiftet 2011/2012 ville bli lagt fram et høringsnotat som skulle vurdere problemstillingene rundt utskriving av eiendomsskatt på tilbehør til verk og bruk, herunder maskiner. Regjeringen har nå bestemt seg for at et slikt høringsnotat ikke skal sendes ut.

- Noen bedrifter har opplevd dagens regler som uklare og urimelige, spesielt de som bruker store maskiner i produksjonen og er lokalisert i distriktene. De lovtekniske løsningene som gir enkle regler som likestiller ulike typer næringseiendom, er også løsningene som påvirker kommunenes eiendomsskatteinntekter i størst grad. Vi har ikke klart å finne en løsning som tar godt nok hensyn til både kommuneøkonomien og næringslivet. Derfor har vi ikke noen sak å sende på høring, sier statssekretær Roger Schjerva.

Bakgrunn
Eiendomsskatt skrives ut på fast eiendom. Løsøre og tilbehør (herunder maskiner) omfattes normalt ikke i eiendomsskattegrunnlaget. Maskiner mv. som er del av "verk og bruk" skal inkluderes når det anses for å være "ein part av sjølve føretaket". Det skal særlig legges vekt på hvor integrert tilbehøret er, omkostningene ved eventuelt å flytte tilbehøret og alternativ bruk av bygningene.

Reglene har blitt kritisert for å være skjønnsmessige og lite forutsigbare, samt bidra til hardere skattlegging av "verk og bruk" enn andre typer næringseiendom. I forbindelse med framleggingen av statsbudsjettet i fjor høst ble det kommunisert at man ved årsskiftet 2011/2012 ville sende ut et høringsnotat med vurdering av problemstillingene rundt utskriving av eiendomsskatt på tilbehør til verk og bruk. Problemstillingen er juridisk komplisert og har potensielt stor betydning for kommunenes eiendomsskatteinntekter. I en slik vurdering må hensynet til kommunenes økonomi og hensynet til næringslivet veies opp mot hverandre.