Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentemøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å holde styringsrenten uendret på 1,5 pst. til etterretning. Beslutningen var ventet i markedet. Jeg merker meg også at Norges Banks anslag for utviklingen i den framtidige styringsrenten er justert noe opp i den pengepolitiske rapporten, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Veksten blant våre handelspartnere har tatt seg noe opp, men den er fortsatt beskjeden, og usikkerheten er stor. Arbeidsledigheten i euroområdet ventes å holde seg på dagens rekordhøye nivå. Norge har klart seg bedre enn våre handelspartnere de siste årene. Aktiviteten har holdt seg oppe, og arbeidsledigheten er lav. Et høyt kostnadsnivå gjør imidlertid norske eksportrettede virksomheter sårbare, sier finansminister Johnsen.

-Budsjettet for 2014, som Regjeringen legger fram i oktober, vil støtte opp under en fortsatt stabil utvikling i norsk økonomi. I utformingen av den økonomiske politikken legger Regjeringen stor vekt på hensynet til konkurranseutsatte bedrifter og bærekraftige statsfinanser på lang sikt. Budsjettet skal ikke bidra til en særnorsk renteoppgang som styrker kronen og setter arbeidsplasser i fare, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

-Rentenivået i Norge er lavt. Norges Bank signaliserer imidlertid at renten vil bli satt gradvis opp gjennom de neste årene, mot et mer normalt nivå. Husholdningenes gjeld er høy og for mange vil selv små endringer i renten øke belastningen betydelig. Det er derfor viktig at husholdningene ikke legger dagens lave rentenivå til grunn når de tar beslutninger om å låne til for eksempel kjøp av hus eller bil, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.