Historisk arkiv

Satsene for forenklet forelegg ved grensekontroll justeres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Satsene for forenklet forelegg som ilegges ved grensekontroll justeres i tråd med konsumprisindeksen. Finansdepartementet har ikke justert satsene siden 1999.

Tolloven gir tollmyndighetene adgang til å benytte forenklet forelegg som sanksjon for tollovertredelser av mindre alvorlig art. Forenklet forelegg benyttes hvis noen blir tatt i å smugle alkoholholdige drikkevarer (øl/vin/brennevin), tobakksvarer, kjøttvarer, drivstoff og andre varer som lovlig kan innføres. Andre varer er for eksempel møbler, hvitevarer, klær osv.

Størrelsen på et forenklet forelegg fastsettes ut fra standardiserte satser. De vedtatte endringene i satsene er kun justeringer i tråd med konsumprisindeksen. Hvis en overtredelse innebærer innførsel av varer fra flere varegrupper skal bøtebeløpene legges sammen til et samlet forelegg. Det foreslås at den øvre grensen for å ilegge forenklet forelegg for overtredelser som innebærer ulovlig innførsel av varer fra flere varegrupper, økes fra 6 000 kr til 8 000 kroner.

Tidligere var det praksis å politianmelde alle tollovertredelser som ble oppdaget på grensen. Men på 1980-tallet kom ordningen med forenklet forelegg i stand for å avlaste påtalemyndigheten.