Historisk arkiv

Svar på spm. 84 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 29.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

IPA, sparing

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2877

Spørsmål nr. 84, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 29.05.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"I St.melding nr. 2, kap 3.8.3, side 71 opplyses at knapt 120.000 personer sparer i IPA. Forsikringsselskapet Vital som har ca. 40 % av markedet, opplyser til DN 27.mai 2006 at selskapet pr. 1.april hadde 393.000 IPA avtaler. En del er selvsagt avtaler som under utbetaling, ikke under sparing, men antallet synes underlig sammenholdt med informasjon gitt i RNB. Fra bransjehold kommer det også sterke synspunkter på at antall personer som sparer synes svært lavt anslått. Hvis antallet er annerledes vil det kunne ha betydning for vurderingen av både inntektsmessig fordeling i gruppen personer, samt proveny. Kan departementet bidra til å utdype og presisere informasjonen om dette gitt i St.meld. nr. 2."

Svar:

Beregningene av proveny- og fordelingsvirkninger av innstrammingen i IPA-ordningen som er presentert i Revidert nasjonalbudsjett tar utgangs­punkt i antall personer som faktisk skyter inn penger i en IPA-ordning i hvert enkelt år. Beregningene bygger på selvangivelses­informasjon for 2003 som er framskrevet til 2006, og er foretatt ved hjelp av Statistisk sentralbyrås skattemodell LOTTE.

I Revidert nasjonalbudsjett foreslås det å oppheve fradragsretten for innskudd foretatt etter 12. mai 2006, mens det ikke foreslås noen endringer for allerede innskutte beløp. Det er derfor riktig å legge til grunn antall personer og beløp som faktisk skyter inn penger i IPA i beregningene. Departementet har lagt til grunn at grunnlags­året (i dette tilfellet 2003) er representativt for hvor mye midler som årlig skytes inn i IPA-ordninger.

Samlet antall personer som en eller annen gang har skutt i midler i en IPA-ordning kan være vesentlig høyere enn dette. Tallene fra Vital kan tyde på at det er en god del personer som har midler stående i en IPA-ordning, men som av ulike grunner ikke lenger sparer i denne avtalen på årlig basis. Personer som ikke lenger sparer i IPA-ordningen vil som nevnt ikke rammes av innstrammingen, da skattebehandlingen av allerede innskutte beløp videreføres.