Historisk arkiv

Færre finansparadiser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Leserinnlegg i Dagens Næringsliv

På finansministermøtet i Helsingfors denne uken signerte Norge avtaler om skatteopplysninger med Guernsey og Jersey. Samtidig setter den internasjonale finanskrisen ny fart i arbeidet mot hemmelighold og korrupsjon, skriver finansminister Kristin Halvorsen.

Finansminister Kristin Halvorsen

På finansministermøtet i Helsingfors denne uken signerte Norge avtaler om skatteopplysninger med Guernsey og Jersey. Samtidig setter den internasjonale finanskrisen ny fart i arbeidet mot hemmelighold og korrupsjon.

Kampen mot såkalte skatteparadiser må føres gjennom internasjonalt samarbeid. Det har lenge pågått et bredt OECD-arbeid for at skattemyndighetene skal få innsyn i relevante opplysninger fra land som hemmeligholder inntekts-, formues- og eierforhold hos innskytere. Norge har sammen med Norden vært en pådriver for dette arbeidet. Derfor har vi gått sammen om å forhandle frem avtaler om utveksling av informasjon med land som har gitt erklæring til OECD om at de vil gjennomføre de standarder OECD har satt for innsyn i og utveksling av informasjon. Nå har vi altså undertegnet avtaler om utveksling av skatteopplysninger med Isle of Man, Guernsey og Jersey, og vi forhandler med flere andre.

Land som opprettholder lovgivning om bankhemmelighold har gjennom en årrekke bidratt til skatteunndragelser.  Liechtenstein-saken fra tidligere i år, der kontoopplysninger fra en av Liechtensteins største banker ble formidlet til skattemyndighetene i flere land, er et eksempel på dette.

Men disse landene blir ikke bare brukt til å skjule skatteinntekter fra fellesskapet. De bidrar også til å opprettholde korrupsjon og den ulovlige strømmen av verdier fra utviklingslandene. ”Finansparadiser” er derfor et mer riktig begrep, og det er økende oppmerksomhet om disse landenes rolle i dagens  internasjonale finanskrise. 

Finansministrene i Frankrike og Tyskland  gjennomførte sist uke et høynivå-møte der også Norge deltok for utvalgte EU- og OECD-land. Behovet for åpenhet om og utveksling av opplysninger i skattesaker var på dagsorden. Resultatet fra dette møtet var meget oppløftende. Det var full enighet om at OECD-standarden for åpenhet og effektiv informasjonsutveksling bør etterleves av alle, inkludert EU- og OECD-landene. Land som ikke viser vilje til å oppfylle disse kravene, må forvente å bli møtt av mottiltak. I den forbindelse var det bred enighet om å vurdere ulike skjerpinger i skattelovgivningen som kan fylle dette behovet. Det vil også bli utarbeidet en liste over de  jurisdiksjoner som ikke lever opp til sine forpliktende erklæringer til OECD.

Vårt mål er at de som ønsker å skjule midler for skattemyndighetene ikke skal kunne føle seg trygge noen steder. Og kampen mot finansparadisene er en viktig del i den internasjonale ryddejobben som nå må gjøres i finanssektoren. Norge har vært, og vil være en pådriver i dette.