Historisk arkiv

Åpning av Skattekvartalet i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Dagens begivenhet markerer den offisielle åpningen av det byggverket som utgjør skatteetatens fysiske tilstedeværelse i landets hovedstad, sa finansminister Kristin Halvorsen i sin hilsningstale i forbindelse med åpning av Skattekvartalet i Oslo.

Hilsningstale i forbindelse med åpning av Skattekvartalet i Oslo 27. januar 2009

Åpning av SkattekvartaletMed forbehold om endring under fremføring.

Ærede forsamling! Kjære medarbeidere i Skatt Øst! Dagens begivenhet markerer den offisielle åpningen av det byggverket som utgjør skatteetatens fysiske tilstedeværelse i landets hovedstad. Dette er ansiktet mot Oslos skattytere, og er døpt Skattekvartalet.

Nesten 800 medarbeidere vil ha sin arbeidsplass i Skattekvartalet. Dette utgjør en åttendel av etatens ansatte. Skattekvartalet blir dermed den viktigste skattekontorenheten i etaten. Det betyr i sin tur at det som gjøres og presteres i Skattekvartalet vil være svært viktig for skatteetatens samlede resultater.

Som politisk ansvarlig for skatteetaten har jeg med glede registrert at landet har en velfungerende skatteforvaltning, selv om vi det seneste året også har erfart litt rusk i maskineriet. Jeg har sagt det før, men gjentar det gjerne: En velfungerende skatteforvaltning er ett av de fremste kjennetegn på et sivilisert samfunn!

En sentral årsak til at Norge i all hovedsak har en velfungerende skatteforvaltning er at etaten har vært meget endringsvillig, både teknologisk og organisatorisk. Omstillingsvilje er en vesentlig egenskap ved enhver virksomhet, og mer vesentlig desto mer betydningsfull virksomheten er. Som finansminister er det lett å mene at skatteetaten er blant landets mest betydningsfulle virksomheter overhodet - jeg bare minner om det faktum at etaten i 2007 var ansvarlig for skatte- og avgiftsinntekter som utgjorde godt over halvparten av det av det offentliges samlede inntekter dette året.

Den pågående reorganiseringen av skatteetaten - ROS-prosjektet - har  derfor stor oppmerksomhet både hos meg og hos mange andre i det politiske miljø. Skattekvartalet utgjør på flere måter et symbol for ROS, både bokstavelig og i overført forstand.  Formålet med ROS er jo å oppnå bedre oppgaveløsning og bedre ressursutnyttelse gjennom å organisere etaten i større fagmiljøer med landsdekkende funksjoner og myndighet. I Skattekvartalet er det samlet medarbeidere fra fire tidligere oganer i skatteetaten, nemlig Fylkesskattekontoret i Oslo, Fylkesskattekontoret i Akershus, Skattefogdkontoret i Oslo og Akershus samt Oslo likningskontor. Dessuten er Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere lokalisert hit. Selv om ROS har budt på enkelte problemer etter at reformen ble iverksatt for vel ett år siden, er det svært viktig at denne store omstillingen fullføres. Etaten står overfor økende utfordringer, blant annet på skattekrimområdet.

Arbeidet mot skatteunndragelser og svart økonomi har vært en prioritert sak for denne regjeringen. Dette har kommet klart til uttrykk gjennom årlige, ekstra satsinger over skatteetatens budsjett – fra 10 millioner kroner ekstra i 2006 til nesten 100 millioner kroner ekstra i 2009. Det er for eksempel viktig å styrke kontrollen av globale, finansielle transaksjoner. Blant annet tenker jeg på utfordringene knyttet til internprising i internasjonale selskaper. Dette krever sterke fagmiljøer med spisskompetanse og tverrfaglighet, noe som finnes her i Skattekvartalet. Jeg ønsker at Skattekvartalet skal være et bruhode i kampen mot skattekriminalitet.

La meg avslutningsvis framheve følgende: Med Skattekvartalet som den viktigste skattekontorenheten i landets viktige skatteetat, er vi i dag vitne til og deltakere i en stor begivenhet. Jeg ønsker skattedirektøren så vel som alle ansatte i Oslo til lykke med dagen og med det nye byggverket!

Herved erklæres Skattekvartalet for offisielt åpnet!

Takk for oppmerksomheten!