Historisk arkiv

Petroleumsfondets investering i Textron

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe
v/stortingsrepresentant Øystein Djupedal
Stortinget
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

05/3314 Ø EAL

13.09.2005

Petroleumsfondets investering i Textron

Jeg viser til brev fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe av 30. august 2005 om Petroleumsfondets investeringer i tre selskap som ifølge Norwatch utvikler landminer som påstås å være i strid med antipersonellminekonvensjonen.

Finansdepartementet offentliggjorde 2. september at to av disse selskapene har blitt utelukket fra Petroleumsfondet på grunnlag av sin produksjon av sentrale komponenter til klasevåpen. Det tredje selskapet, Textron Systems Corporation, er ikke utelukket fra Petroleumsfondet.

Petroleumsfondets etiske råd arbeider systematisk for å klargjøre om selskaper i Petroleumsfondet har virksomhet i strid med fondets etiske retningslinjer. Rådet har prioritert arbeidet med ulike våpen, og arbeidet med antipersonellminer er særlig viktig fordi investeringer i selskaper som produserer antipersonellminer, anses som et brudd på Norges forpliktelser i henhold til konvensjonen om antipersonellminer. Finansdepartementet er kjent med at rådet har vært klar over våpenprogrammene ”Spider” og ”Intelligent Munition Systems”, og at rådet arbeider med å avklare om minene som vil bli utviklet som ledd i dette programmet, vil være i strid med de etiske retningslinjene. I tillegg har Finansdepartementet i brev av 31. august bedt rådet om en vurdering av om det å være investert i selskaper som produserer disse minesystemene, vil utgjøre brudd på Norges forpliktelser etter konvensjonen om antipersonellminer.

Petroleumsfondet er investert i over 3000 selskaper, og investeringsuniverset består av mange titalls tusen selskaper. Faktainnsamling og dokumentasjon er derfor tidkrevende. Selskaper som vurderes for uttrekk, blir bedt om å kommentere rådets forslag til utelukkelse og grunngivingen for dette. Norges Bank trenger videre noe tid for å selge eventuelle eierandeler i de aktuelle selskapene. Denne prosessen, som totalt sett tar en del tid, følger av de etiske retningslinjene som Stortinget sluttet seg til i behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2004.

Med hilsen

Per-Kristian Foss

Gjenpart: Stortinget v/Stortingets finanskomité