Historisk arkiv

Dok 8:90 (2006-2007) Forslag fra stortingsrepresentantene Jan Tore Sanner, Børge Brende og Svein Flåtten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om å utelate utmarksverdier av elgjakt fra formuesberegingen innenfor områder med etablert ulverevir og høy rovviltbeskatning

Dok 8:90 (2006-2007) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Jan Tore Sanner, Børge Brende og Svein Flåtten om å utelate utmarksverdier av elgjakt fra formuesberegningen innenfor områder med etablert ulverevir og høy rovviltbeskatning.

Jeg viser til brev av 29. mai 2007 hvor det bes om en uttalelse til Dok 8:90 (2006-2007) fra Jan Tore Sanner, Børge Brende og Svein Flåtten.

Forslagsstillerne viser til de nye retningslinjene for beregning av formuesverdier for skog og at disse retningslinjene forutsetter at avkastning av elgjakt skal inngå i formuesberegningen. De foreslår at for grunneiere som kan sannsynliggjøre at eiendommen er berørt av ulverevir, skal ikke formuesverdien av elgavkastning inngå i formuesberegningen for skogen.
 
Jeg kan opplyse om at det ikke er riktig det som forslagstillerne legger til grunn, at avkastningen av elgjakten inngår i formuesbeskatningen av skog. Formuesbeskatning av skog foretas med hjemmel i skatteloven § 4-11 annet ledd, mens avkastningen av elgjakt formuesbeskattes etter den alminnelige regelen om beskatning av formue i skatteloven § 4-1. Begrepet "eiendeler" som der er benyttet omfatter også rettigheter.
Det fremgår uttrykkelig av § 1 i den nye forskriften om verdsetting av skog at denne ikke gjelder fastsetting av verdien av sandtak, tomter, jaktrettigheter, fiskerettigheter og lignende. Slike rettigheter beskattes løsrevet fra selve skogverdien, og vurderes og verdsettes hvert år, mens skogverdien, som før, skal stå fast til neste revisjon. For ordens skyld bemerkes at det etter den forrige skogrevisjonen i 1990 var slik at også rettigheter knyttet til skogen ble innbakt i skogverdien. Ved den nye revisjonen med virkning for 2006, er dette altså lagt om.

Selv om disse verdiene ikke inngår i skogverdien er det i rettledningen til skogskjemaet gitt en beskrivelse av hvordan slike rettigheter skal formuesbeskattes. Det er årets inntekt fra selve (jakt)rettigheten som skal verdsettes. Det er de utnyttede jaktrettigheter/fellingstillatelser det skal beregnes formuesverdi av. Dette innebærer at en innehaver av jaktrett som på grunn av ulv ikke har hatt inntekter (eller reduserte inntekter) av sine rettigheter i inntektsåret tilsvarende vil få null i formuesverdi (eller redusert formuesverdi) til beskatning dette året. På denne bakgrunn skulle det ikke være behov for egne lovregler for grunneiere som er berørt av ulverevir.  
 
Med hilsen
Kristin Halvorsen