Historisk arkiv

Svar på spm. 919 fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. formueomplassering (egenkapital i statlige selskaper, aksjekjøp etc.) plasseres utenfor handlingsregelen dersom det gir avkastning bedre enn alternativet.

Skriftlig spørsmål nr. 919 fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde om bruk av oljepenger til formueomplassering (egenkapital i statlige selskaper, aksjekjøp etc.) utenfor handlingsregelen dersom det gir avkastning bedre enn alternativet

Jeg viser til brev av 25. februar fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde til skriftlig besvarelse:

"Regjeringen forsvarer at man kan drive "formueomplassering" (egenkapital i statliqe selskaper, aksjekjøp etc.) utenfor handlingsregelen dersom det gir "avkastning bedre enn alternativet." Hvor mange "formueomplasseringer" er gjennomført hvor forutsetningen om avkastning ikke er innfridd per i dag, og er det bevilget tapsavsetninger i statsbudsjettet på disse "omplasseringene", slik man gjør ved bevilgning av penger til såkornfond og lignende?"

 

Finansdepartementets svar:

Formuesomplasseringer og finanstransaksjoner føres "under streken" i statsbudsjettet og statsregnskapet, samtidig som de aktiveres i statens kapitalregnskap/statens balanse.

I statsregnskapet føres kun transaksjoner. Urealiserte kursgevinster og -tap motsvares ikke av en transaksjon og føres derfor ikke i statsregnskapet. Eventuelle realiserte gevinster og tap vil framgå som endringer i kapitalregnskapet.

I statsregnskapet for 2011 (Meld. St. 3 (2011–2012) Statsrekneskapen 2011) framkommer endringer i statens egenkapital i tabell 4.1. Vesentlige endringer i egenkapitalen omtales i noter.

For enkelte ordninger, slik som for såkornfondene, kan det likevel ut fra formålet være etablert en praksis med budsjettering av tapsavsetninger.

Nærings- og handelsdepartementet publiserer årlig Statens eierberetning. Her framgår verdien av statens eierandeler.

Det gis i tillegg informasjon om lånetransaksjoner i de enkelte departementenes budsjettproposisjoner.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen