Historisk arkiv

Enklere å bekjempe økonomisk kriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringen foreslår en oppmyking i skatte-, toll- og avgiftsmyndighetenes taushetspliktbestemmelser slik at politi og påtalemyndighet kan få utlevert taushetsbelagte opplysninger i langt flere saker enn i dag.

Ot.prp. nr. 31 (2007-2008) Om endringer i skatte- og avgiftslovgivningen ble i dag lagt frem i statsråd, og her er blant annet forslaget om endringene i skatte-, toll- og avgiftsmyndighetenes taushetsbestemmelser omtalt.

- Regjeringen prioriterer bekjempelse av økonomisk kriminalitet høyt, og dette forslaget vil legge til rette for en mer effektiv bekjempelse av dette, sier finansminister Kristin Halvorsen.

I dag krever loven at skatte-, toll- og avgiftsmyndighetene må ha skjellig grunn til mistanke før de kan gi opplysninger til politi og påtalemyndighet om straffbare overtredelser av regler utenfor skatte-, toll- og avgiftsområdet.  Forslaget innebærer at mistankevilkåret senkes til rimelig grunn til mistanke. Hvis Økokrim ber om opplysninger, og deres forespørsel er grunnet i en melding om en mistenkelig transaksjon, foreslås det at adgangen til å utlevere opplysinger gjøres ubetinget.

Regjeringen foreslår også å kodifisere gjeldende rett knyttet til innsyn i avdødes ligningsopplysninger, samt å innføre taushetspliktbestemmelser i særavgiftsloven og motorkjøretøy- og båtavgiftsloven. Se også Ot.prp. nr. 31 (2007-2008) kapittel 8 for nærmere omtale av forslaget.

Ot.prp. nr 31 (2007-2008) Om endringer i skatte- og avgiftslovgivningen inneholder forslag til endringer på flere områder. Nedenfor følger et utdrag av disse forslagene:

Rapportering av utenlandske oppdragstakere og arbeidstakere
Regjeringen foreslår enkelte endringer i reglene om rapportering av utenlandske oppdragstakere og arbeidstakere. Hovedformålet med rapporteringsreglene er at skattemyndighetene raskt skal få oversikt over utenlandske oppdragstakere og deres arbeidstakere i Norge. Endringene vil bidra til å gjøre rapporteringsordningen enklere og mer treffsikker.

Etter forslaget skal næringsdrivende og offentlige organer som tildeler noen et oppdrag, gi skattemyndighetene opplysninger om oppdraget og eventuelle underoppdrag som utføres av oppdragstakere bosatt i utlandet. Reglene pålegger også de utenlandske oppdragstakerne å gi opplysninger om arbeidstakerne som deltar på oppdragene i Norge. Oppdrag i bygge- og anleggsbransjen og på kontinentalsokkelen har tradisjonelt vært rapporteringsreglenes kjerneområde. Reglene er etter forslaget noe videre for slike oppdrag enn for andre typer oppdrag.

Det foreslås også en endring i reglene om når oppdragsgiver kan holdes ansvarlig for oppdragstakers skatteforpliktelser ved overtredelse av rapporteringsplikten. Se også Ot.prp. nr. 31 (2007-2008) kapittel 7 for nærmere omtale av forslaget.


Endring av nedre grense for fastsetting av grunnrenteinntekt i vannkraftverk
Regjeringen foreslår at grensen for beregning av grunnrenteinntekt på 5 500 kVA beholdes for eksisterende og planlagte kraftverk. 

- Vi foreslår nå en mykere overgang til nye grenser ved at det blir uendrede rammevilkår for eksisterende og allerede planlagte småkraftverk. Grensen på 5500 kVA beholdes for disse og jeg er glad for at vi på denne måten ivaretar vi ønsket om forutsigbarhet og imøtekommer bekymringene som er framført om utilsiktede virkninger, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Den vedtatte grensen på 1500 kVA for nye kraftverk beholdes. Det vil si for kraftverk der søknad om konsesjon eller melding om konsesjonspliktsvurdering første gang registreres i NVE etter 5. oktober 2007. 

Det ble sendt ut egen pressemelding om dette 10. januar 2008: "Regjeringen bedrer skattereglene for mange småkraftverk".
Se også Ot.prp. nr. 31 (2007-2008) kapittel 6 for nærmere omtale av forslaget.


Obligatorisk fritak for eiendomsskatt for ikke utbygde deler av Finnmarkseiendommen sin grunn
Finansdepartementet foreslår å innføre et obligatorisk fritak for eiendomsskatt for ikke utbygd grunn tilhørende Finnmarkseiendommen. Forslaget må ses i sammenheng med at det fra 2007 er gitt adgang til å skrive ut eiendomsskatt innenfor hele kommunen.

Forslaget er blant annet begrunnet i de spesielle forholdene som knytter seg til forvaltningen av den eiendommen som Finnmarkseiendommen eier. Utbygde og utbyggingsklare deler av Finnmarkseiendommens grunn vil ikke omfattes av fritaket. Bygninger og anlegg, samt tomtegrunn vil dermed kunne være eiendomsskattepliktig.

Finnmarkseiendommen er et eget rettssubjekt med sete i Finnmark som skal forvalte grunn og naturressurser som den eier i samsvar med formålet i finnmarksloven. I henhold til finnmarksloven skal det legges til rette for at grunn og naturressurser i Finnmark fylke blir forvaltet på en balansert og økologisk bærekraftig måte til beste for innbyggerne i fylket, og særlig som grunnlag for samisk kultur, reindrift, utmarksbruk, næringsutøvelse og samfunnsliv.

Saken ble sendt på høring i mai 2007. Som i høringen foreslås det at skattefritaket gis virkning fra og med eiendomsskatteåret 2007. Se også Ot.prp. nr. 31 (2007-2008) kapittel 5 for nærmere omtale av forslaget.


Skjermingsmetoden for deltakere i deltakerlignet selskap - anvendelse i utenlandsforhold
Utdeling fra et deltakerlignet selskap til en personlig deltaker skattlegges nå som alminnelig inntekt. I utenlandsforhold er skatteplikten i enkelte tilfeller begrenset på grunn av Norges skatteavtaler med andre land. Departementet foreslår derfor å lovregulere i hvilke tilfeller og på hvilke vilkår skatteplikten for slike utdelinger skal begrenses. Det foreslås også at departementet gis forskriftshjemmel til å bestemme hvordan en skal beregne skattepliktig beløp i disse tilfellene. Se også Ot.prp. nr. 31 (2007-2008) kapittel 2 for nærmere omtale av forslaget.
 

Konsern-RISK og overgangen til fritaksmetoden
Det foreslås en overgangsregel som gir skattyter som var aksjonær i morselskap i RISK-konsern 1. januar 2004 mulighet til å kreve endring av aksjenes skjermingsgrunnlag og inngangsverdi. Forslaget innebærer at aksjonærene skal kunne kreve at konsern-RISK for 2003 ikke skal inngå i skjermingsgrunnlag og inngangsverdi på aksjene i morselskapet. Se også Ot.prp. nr. 31 (2007-2008) kapittel 3 for nærmere omtale av forslaget.