Historisk arkiv

OECDs landrapport om norsk økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- OECDs vurdering av norsk økonomi er et nyttig innspill i debatten om viktige forhold ved norsk økonomi og den økonomiske politikken. Det er gledelig at rapporten er så rosende i sin omtale av den økonomiske utviklingen i Norge og av både rammeverket og utøvelsen av den økonomiske politikken sier statssekretær Roger Schjerva.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) la i dag fram sin rapport om norsk økonomi.

- OECDs vurdering av norsk økonomi er et nyttig innspill i debatten om viktige forhold ved norsk økonomi og den økonomiske politikken. Det er gledelig at rapporten er så rosende i sin omtale av den økonomiske utviklingen i Norge og av både rammeverket og utøvelsen av den økonomiske politikken. Regjeringen deler i hovedsak OECDs syn på hva som er hovedutfordringene for norsk økonomi framover. Dette gjelder blant annet behovet for en ansvarlig forvaltning av oljeformuen, behovet for å fullføre pensjonsreformen og behovet for å sikre høy yrkesdeltagelse og høy produktivitetsvekst, sier statssekretær Roger Schjerva.

De siste årene har velstandsutviklingen og sysselsettingsveksten i norsk økonomi vært rekordhøy. OECD finner at denne gode utviklingen, i tillegg til stigende energipriser og positive impulser som følge av økt globalisering, også reflekterer tilbakeholdenhet i finanspolitikken, en vellykket pengepolitikk og økonomiens evne til å tiltrekke seg arbeidskraft fra utlandet.

OECD argumenterer for at bruken av petroleumsinntekter i en periode med høy oljepris og rask vekst i Statens pensjonsfond – Utland bør ligge lavere enn 4-prosentbanen. En slik finanspolitikk vil støtte opp under pengepolitikken og redusere behovet for vanskelige omdisponeringer når veksten i aldersrelaterte utgifter for alvor setter inn.

OECD uttrykker bekymring for at enkelte velferdsordninger gir for svake insentiver til å arbeide, og argumenterer for endringer i enkelte av disse ordningene. OECD påpeker samtidig viktigheten av å fullføre pensjonsreformen som planlagt.

Landrapporten inneholder denne gang et spesialkapittel om den norske grunnutdanningen. OECD erkjenner at den norske skolen legger stor vekt på sosial læring og like muligheter, i tillegg til målbare kunnskaper. Likevel mener organisasjonen at den norske grunnutdanningen gir elevene for svake kunnskaper og resultater i lesing, matematikk og naturfag sett i forhold til pengebruken. Flere av OECDs forslag til å forbedre skolen er i tråd med tiltak som Regjeringen har fremmet i stortingsmeldingen ”Kvalitet i Skolen” som ble lagt fram i juni. 

En "Policy Brief" med hovedkonklusjonene er tilgjengelig på www.oecd.org/eco/surveys/norway

Se også OECDs nettsider om Norge: http://www.oecd.org/norway

Pressekonferansen kan sees på Nett-TV

Powerpoint-presentasjon Patrick Lenain
Powerpoint-presentasjon Paul O’Brien