Historisk arkiv

Skatte- og avgiftsendringer i det reviderte budsjettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringen foreslår kun noen mindre endringer i skatte- og avgiftsreglene for 2009. Samlet innebærer skatte- og avgiftsopplegget en lettelse på 58 millioner kroner påløpt og 24 millioner kroner bokført i 2009.

Regjeringen foreslår kun noen mindre endringer i skatte- og avgiftsreglene for 2009. Samlet innebærer skatte- og avgiftsopplegget en lettelse på 58 millioner kroner påløpt og 24 millioner kroner bokført i 2009.

  • Beløpsgrensen for verdien av skattefrie gaver i ansettelsesforhold økes fra 600 til 1 000 kroner med virkning fra og med 2009. Det vil bli sendt på høring et forslag om å avgrense skattefritaket mot enkelte former for gavekort.
  • Fra 1. juli 2009 utvides retten til redusert el-avgift for fjernvarmeprodusenter til også å omfatte fjernvarmebedrifter som kan legge fram konsesjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
  • Dokumentavgiftsloven endres slik at den faktiske innløsningssummen benyttes som avgiftsgrunnlag ved innløsning av boligtomter som er festet av staten eller statlig styrte fond. (Les mer om dette i pressemelding 46/2009).
  • Gjenstående avrundingsregler i skatteloven oppheves med virkning fra og med likningen for inntektsåret 2009.
  • Det tydeliggjøres at blandinger av vann og juice/råsaft av frukt og bær ikke omfattes av avgiften på alkoholfrie drikkevarer.
  • Konsernbidrag til eller fra særskattepliktige selskaper, som ikke gir fradragsrett for giveren, gjøres skattefrie for mottakeren.
  • Rederiskatteordningen endres slik at selskaper med gjenværende skattekreditter fra tidligere ordning på nærmere vilkår skal kunne stille sikkerhet til fordel for nærstående.
  • Skatteloven endres slik at Eksportutvalget for fisk AS blir unntatt fra beskatning fra og med inntektsåret 2006.
  • Sektoravgiftene til Kredittilsynet økes med 8 millioner kroner i 2009.

 

Anslåtte provenyvirkninger av skatte- og avgiftsopplegget for Revidert nasjonalbudsjett 2009. Negative tall betyr lettelser. Anslagene er regnet i forhold til referansesystemet for 2009. Mill. kroner

    Påløpt 

    Bokført

    Skatt

    -34

    0

    Avvikle avrunding ned til nærmeste 100-kroner av grunnlaget for minstefradrag og skattebegrensning

    -4

    0

    Øke skattefri grense ved gave fra arbeidsgiver til 1000 kroner

    -30

    0

    Avgifter

    -32

    -32

    El-avgift: Redusert sats utvides for fjernvarme

    -2

    -2

    Dokumentavgift: Redusert grunnlag ved innløsning av festetomter

    -30

    -30

    Sektoravgifter

    8

    8

    Øke Kredittilsynets sektoravgifter

    8

    8

    SUM SKATTE- OG AVGIFTSENDRINGER I RNB 2009

    -58

    -24

    Kilde: Finansdepartementet.