Historisk arkiv

Tomtefestere får lavere dokumentavgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet fatter i dag vedtak om endring i hvordan dokumentavgiften beregnes for festeavtaler som reguleres av tomtefesteinstruksen. -Dette vil innebære en stor fordel for innløserne som fester tomt av Opplysningsvesenets fond. Dokumentavgiften blir nå vesentlig lavere enn om markedsverdien skulle benyttes som avgiftsgrunnlag, sier finansminister Kristin Halvorsen

Finansdepartementet fatter i dag vedtak om endring i hvordan dokumentavgiften beregnes for festeavtaler som reguleres av tomtefesteinstruksen. -Dette vil innebære en stor fordel for innløserne som fester tomt av Opplysningsvesenets fond. Dokumentavgiften blir nå vesentlig lavere enn om markedsverdien skulle benyttes som avgiftsgrunnlag, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Finansdepartementet fatter i dag vedtak om at festeavtaler som reguleres av regjeringens tomtefesteinstruks for Opplysningsvesenets fond, skal benytte den faktiske innløsningssummen som avgiftsgrunnlag ved beregning av dokumentavgift. Dette omfatter om lag 7000 husstander.

- Bakgrunnen for tomtefesteinstruksen er å gi festerne innløsningsrett og leievilkår som er gunstigere enn hva som ellers følger av tomtefesteloven. Å benytte et høyere dokumentavgiftsgrunnlag enn faktisk innløsningssum vil ikke samsvare med dette formålet, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Hovedregelen i dokumentavgiftsloven er at dokumentavgift skal beregnes av markedsverdien av fast eiendom. Et unntak gjelder imidlertid der eiendoms- eller bruksretten er overtatt med hjemmel i nærmere angitte lover, blant annet tomtefesteloven. Dersom en festetomt er innløst med hjemmel i tomtefesteloven, skal den faktiske innløsningssummen legges til grunn for avgiftsberegningen, selv om denne er lavere enn markedsverdien. I dag inneholder ikke dokumentavgiftsloven regler om avgiftsgrunnlaget i instrukstilfellene. Dette endres med dagens vedtak.

Endringen gir et enklere og mer effektivt regelverk. Å benytte andre verdier enn den faktiske innløsningssummen ville gjort det mer krevende å beregne avgiften i hvert enkelt innløsningstilfelle.

Vedtaket får virkning fra 1. januar 2009. Departementet/Regjeringen vil lovfeste vedtaket ved å foreslå en endring i dokumentavgiftsloven i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2009.

Tomtefesteinstruksen er et resultat av Soria Moria-erklæringen og er hjemlet i lov om Opplysningsvesenets fond. Instruksen gir tomtefestere som fester boligtomt av staten eller statlig styrte fond særlig gunstige vilkår ved innløsing og festeavgift. Den innebærer dermed at festerne kan kreve lavere innløsningssummer enn hva som følger av reglene i tomtefesteloven.