Finansmarkedene

Finansdepartementet skal legge forholdene til rette for et stabilt og effektivt finansmarked for betaling og kapitalallokering. Solide og effektive finansinstitusjoner og finansmarkeder er en forutsetning for å nå de overordnede målene i den økonomiske politikken.

Illustrasjonsbilde

Banker og kredittforetak

Finansdepartementet har ansvaret for reguleringen av banker. Finansdepartementet behandler klager på vedtak fattet av Finanstilsynet, og enkeltsaker som er særlig viktige eller av prinsipiell karakter.

Illustrasjonsbilde

Forsikring

Finansdepartementet har ansvaret for reguleringen av forsikringsforetak. Forsikringsvirksomhet er konsesjonspliktig og Finanstilsynet fører tilsyn med forsikringsforetakene. Departementet behandler klager på vedtak fattet av Finanstilsynet, og enkeltsaker som er særlig viktige eller har prinsipiell karakter.

Oslo Børs

Verdipapirmarkedet

Finansdepartementet har ansvaret for reguleringen av verdipapirforetak, verdipapirfond, handelsplasser og verdipapirsentraler samt generelle atferdsregler for markedsaktørene. Finansdepartementet utarbeider regelverk, behandler klager på vedtak fattet av Finanstilsynet og enkeltsaker av prinsipiell karakter.

Nett-tv

Bildemontasje til statsbudsjettet 2024

Statsbudsjettet 2024

Et budsjett for å trygge folks økonomi og Norge i en urolig tid

Pressemelding 06.10.2023

Budsjettet for 2024 skal bidra til trygghet for alle og muligheter for folk og bedrifter over hele landet. Krig i Europa, et rekordhøyt antall ukrainske flyktninger og høye priser øker utgiftene på flere områder. Regjeringen prioriterer at alle fortsatt skal ha gode velferdstjenester, og stiller opp for dem som trenger det mest. Trygghet og beredskap prioriteres høyt, og Norge vil ta vår del av ansvaret for å hjelpe Ukraina og mennesker på flukt. Regjeringen skal også ivareta den grønne omstillingen og fortsetter innsatsen for å nå klimamålene.

Illustrasjon til Finansmarkedsmeldingen 2023

Meld. St. 18 (2022–2023):

En trygg og stabil norsk finanssektor

Pressemelding 21.04.2023

– Årets finansmarkedsmelding legges frem i en utfordrende tid, der vi tydeligere enn på lenge ser verdien av en stødig finanssektor som er der for folk og bedrifter. Folks penger er trygge i norske banker, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Meld. St. 18 (2022–2023):

Finansmarkedsmeldingen 2023

Melding til Stortinget 21.04.2023

I meldingen redegjøres det for utviklingen i finansmarkedene og finansmarkedspolitikken i lys av målene om finansiell stabilitet, et godt og trygt tjenestetilbud til kundene, gode vilkår for finansnæringen og velfungerende kapitalmarkeder. Meldingen gir også en oversikt over virksomheten til Norges Bank, Finanstilsynet, Folketrygdfondet og Det internasjonale valutafondet (IMF) i 2022.

Kontakt

Finansmarkedsavdelingen (FMA)

Telefon: 22 24 90 90
Adresse: Postboks 8008 Dep, 0030 Oslo
Besøksadresse: Akersgata 40, 0030 Oslo