Historisk arkiv

Overrekkelse av FoU strategi fra Hav 21

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen talte ved overrekkelsen av FoU strategi fra Hav 21. Operaen, Oslo, 7. november 2012.

(Sjekkes mot fremføring)

 

Tusen takk!

Det er en stor glede for meg på vegne av regjeringa å motta strategigruppas forslag til FoU strategi for marin sektor.

Først av alt må jeg si at det Liv Monica presenterte, lover godt. Og at marine næringer også er kultur, har SALT vist oss i mer enn en betydning av ordet. Jeg kjente at fortellingen om kvinnene på kysten, rørte ved meg som kystkvinne. Takk for et ramsalt kunstnerisk innslag.

Også liker jeg tittelen EN HAVNASJON av FORMAT.  Dette kjente jeg var rett. Det er nettopp dette jeg er opptatt av å formidle at Norge er – En havnasjon av format.

En strateg som Winston Churchill har sagt om strategier at “uansett hvor flott en strategi er, bør man nå og da se på resultatene av den”. Han følte nok behov for å påpeke at man kan ha all verdens strategier, men at den egentlige verdien av strategien må ligge i hvordan man tar den over til konkret oppfølging slik at den kan bære frukt og gi praktiske resultater.

Derfor er det med ydmykhet jeg på vegne av regjeringa mottar strategien, og med det, ansvaret for å bringe arbeidet videre.  Jeg lover at dette er et arbeid som ikke skal bli lagt i en skuff.

Regjeringas visjon er at vi skal være verdens fremste sjømatnasjon.  Skal vi nå denne visjonen, må vi også være fremst på kunnskap. Kunnskap er avgjørende for å være verdens fremste sjømatnasjonVi må også være sikre på at vi har den riktige kunnskapen for å utnytte dette fantastiske potensialet som ligger i hav – og kystområdene våre.

Dette var bakgrunnen for at regjeringa tok initiativ til etablering av Hav21. Strategigruppas mandat har vært å utarbeide forslag til en bred og samlet strategi for marin forskning og utvikling. Gjennom å styrke marin forskning og utvikling, har vi et unikt utgangspunkt for å kunne åpne døra mot et nytt haveventyr og øke den samlede norske verdiskapinga.

I en stadig mer kunnskapskrevende global økonomi, har vi allerede et solid fortrinn på flere områder innenfor marin sektor. Samtidig representerer det marine området store ubrukte muligheter til å utnytte norske naturressurser - og til å bygge opp kunnskapsintensive næringer basert på livet i havet.

Det er ingen tvil om at havet er svaret på hvor det fins ubenyttede muligheter: for nødvendig matproduksjon. Vi har en blå klode, men bare to prosent av maten kommer herfra. Ingredienser til alt fra medisiner til kosmetikk. Og ikke minst er havet kilde til noen av svarene på store globale klima- og miljøutfordringer. 

Nettopp fordi mulighetene knyttet til havet er så mange, må vi satse på marin forskning og utvikling. Tverrfaglighet og helkjedetenking er viktige størrelser.

Mange har vært involvert i arbeidet med HAV21. Jeg vil takke hver og en av dere som i kraft av deres formelle og personlige kompetanse har deltatt i strategigruppa for HAV21 og bidratt til rapportene fra de fire arbeidsgruppene forvaltning, fiskeri, havbruk og mat. Jeg vil også rette en takk Forskningsrådet som har vært sekretariat for arbeidet.

Mange av mulighetene og utfordringene i marin sektor berører flere departementers ansvarsområder. Flere statsråder er en styrke for en viktig sak. Fiskeri- og kystdepartementet vil i samråd med de øvrige departementene vurdere Hav21s forslag til prioriteringer i arbeidet med blant annet den nye sjømatmeldinga, med den nye forskningsmeldinga og i de årlige budsjettprosessene.

Utfordringer knyttet til bruk av hav- og kystområdene krever også en samlet og koordinert forskningsinnsats mellom næring og forvaltning. Jeg vil derfor ta initiativ til et møte med næringa for å drøfte videre oppfølging av strategien, med sikte på å utarbeide en felles handlingsplan for prioritering av marin forskning framover.

Jeg gleder meg og ser frem til fortsettelsen, også vil jeg gjerne få overrekke en blomst til strategigruppens leder Liv Monica Stubholt som takk for din innsats.

Takk for meg.