Historisk arkiv

Etablerer stipendordning og deltakeradganger til unge fiskere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Fiskeressursene tilhører fellesskapet, og jeg ønsker å legge til rette for at unge, motiverte fiskere har mulighet til å etablere seg som fartøyeiere i fiskeflåten, sa Helga Pedersen i dag på Finnmark Arbeidspartis årskonferanse i Hammerfest.

Fiskeri- og kystministeren har besluttet å etablere en stipendordning med tilskudd til kjøp av fartøy, nærmere bestemt 30 stipender á 250 000 kroner. Videre har hun etablert en ordning der det deles ut 10 nye deltakeradganger hvert år i tre år til unge fiskere som allerede har drevet med eget fartøy.

-For å fiske med eget fartøy kreves det både en båt og et kvotegrunnlag. Fartøyet i seg selv kan være kostbart, og inngangsbilletten blir dyrere hvis det er snakk om å etablere seg i adgangsregulerte fiskerier. Å drive fiske med eget fartøy innebærer å drive sin egen bedrift, og som i alle andre næringer er det etableringskostnader og risiko involvert. Det er nødvendig med kunnskap om utøvelsen av fisket og om administrative og økonomiske forhold, sa Pedersen.

- Det er mulig, men kan være vanskelig for unge fiskere uten egenkapital å etablere seg med eget fartøy i dag. Kriteriene for begge ordningene vil derfor bli utformet med sikte på å treffe en liten, men motivert gruppe, sa fiskeri- og kystministeren.