Historisk arkiv

Undersøkelse av fremmedstoffer i blåkveite

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforsking (NIFES) har gjennomført en undersøkelse av fremmedstoffer i blåkveite. Undersøkelsen viser at konsentrasjonene generelt sett ligger under EUs fastsatte grenseverdier. Imidlertid viser prøver i områdene nordvest for Trænabanken og ved eggakanten utenfor Lofoten at de skiller seg ut ved at et for stort antall fisk overskrider grenseverdien for dioksin og dioksinlignende PCB.

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforsking (NIFES) har gjennomført en undersøkelse av fremmedstoffer i blåkveite. Undersøkelsen viser at konsentrasjonene generelt sett ligger under EUs fastsatte grenseverdier. Imidlertid viser prøver i områdene nordvest for Trænabanken og ved eggakanten utenfor Lofoten at de skiller seg ut ved at et for stort antall fisk overskrider grenseverdien for dioksin og dioksinlignende PCB.

- Det er ikke tillatt å omsette partier av fisk som overskrider grenseverdiene. Fiskeri- og kystdepartementet vil følge opp Mattilsynets anmodning ved å be Fiskeridirektoratet utarbeide et forslag til hvordan vi gjennom reguleringen av blåkveitefisket kan minimere fangstene fra disse områdene, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Undersøkelsen av blåkveite er et ledd i en større basisundersøkelse av fremmedstoffer i flere kommersielle fiskearter som NIFES arbeider med. - Vi vil følge situasjonen nøye og ta nye prøver for å se hvordan forholdene utvikler seg, sier fiskeri- og kystministeren.

Forbrukerne eksponeres for fremmedstoffer gjennom en rekke ulike matvarer. Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har vurdert helserisikoen ved fremmedstoffer opp mot helsegevinsten av å spise sjømat. VKM sin generelle anbefaling er å spise mer fisk.

Kontakt:
Pressevakt tlf. 22 24 66 99
Avdelingsdirektør Elisabeth Wilmann mob. 412 33 014

Se også: