Historisk arkiv

Nye tiltak mot rømming og lakselus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- I dag innfører vi to viktige tiltak som kan bidra til en mer bærekraftig havbruksnæring. Det åpnes for at settefisk kan vokse seg større i anlegg på land og det settes et tak på antallet fisk per merd, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

 - I dag innfører vi to viktige tiltak som kan bidra til en mer bærekraftig havbruksnæring. Det åpnes for at settefisk kan vokse seg større i anlegg på land og det settes et tak på antallet fisk per merd, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

- Som en del av oppfølgingen av regjeringens strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring innfører jeg nå et tak på antall fisk per merd. Taket settes til maksimalt 200 000 fisk i én merd, og er satt for å begrense konsekvensene ved for eksempel totalhavari, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Arbeidet mot rømming har høy prioritet og antall rømmingsepisoder er redusert de siste årene. 2011 har likevel vært preget av noen hendelser der et stort antall fisk har rømt. To av disse kom etter ekstremværet ”Berit”. Oppdrettsanlegg skal tåle de værforholdene man kan forvente på en lokalitet, også når det er uvær. Ekstremværet vi har vært utsatt for har bekreftet at de nye og strengere tekniske kravene til oppdrettsanlegg (NYTEK-forskriften) er nødvendig. Sammen med NYTEK-forskriften vil grensen på 200 000 fisk redusere både sannsynligheten for rømming og konsekvensene av havari.

- Ekstremværet i høst har vist oss at selv en hendelse i ett enkelt anlegg kan føre til et stort antall rømt fisk. Derfor strammer vi opp regelverket for å redusere risikoen, sier Berg-Hansen.

Ordningen trer i kraft 1. januar 2013. Fiskeridirektoratet skal ha dispensasjonsadgang for 2013.

I tillegg innfører regjeringen en prøveordning hvor oppdrettsfisken kan holdes lengre på land før den settes i sjøen. Påslaget og spredningen av lakselus er i mange tilfeller størst i fiskens tidlige livsfase. Ved å la fisken vokse seg større i anlegg på land kan disse risikoene reduseres, og være et bidrag til å redusere spredningen av lakselus. Prøveordningen vil også kunne bidra til erfaringer og innovasjon innen utvikling av miljøteknologi i akvakulturnæringen.

- Dette vil kunne gi både miljøfordeler og bidra til bedre fiskehelse. Utsetting av større og dermed mer robust fisk vil gi mindre sykdom og lavere produksjonstap i tillegg til at rømmingsrisikoen reduseres, sier Berg-Hansen.

Ordningen trer i kraft 1. mai 2012 og skal evalueres etter fem år.

 - Vi tar nå nye grep for en mer bærekraftig havbruksnæring. Det er viktig både for bedriftene og miljøet. Og jeg har stor tro på at vi vil se positive effekter når disse tiltakene får virke, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.