Historisk arkiv

Fremmedstoffer i blåkveite - stengning av to områder for fiske

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- For å hindre omsetning av blåkveite som kan overskride EUs grenseverdier for fremmedstoffer, har jeg på bakgrunn av prøveresultater og tilrådning fra fagetatene besluttet å stenge to områder utenfor Nordland. Formålet er å minimere fangstene fra områder hvor det er stor sannsynlighet for å få blåkveite som overstiger grenseverdiene, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Resultater fra Basisundersøkelsen utført av Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) i 2010 viste at innholdet av dioksiner og dioksinlignende PCB i blåkveite i enkelte mindre områder var høyere enn de fastsatte grenseverdiene. På grunnlag av resultatene ble et område stengt for blåkveitefiske i 2011. Det ble i 2011 og 2012 utført nye undersøkelser av blåkveite for å følge opp resultatene fra Basisundersøkelsen. Resultatene fra de nye undersøkelsene viser at blåkveite fra enkelte områder fortsatt overstiger grenseverdiene.

- Det er ikke tillatt å omsette fisk som overskrider EUs grenseverdier. Basert på erfaringene fra i fjor, da ett område ble stengt, og anbefalingen fra fagetatene er det mest hensiktsmessig at de aktuelle områdene stenges for fiske.

Som i 2011 er det et område sørvest for Trænadjupet som blir stengt, samt et område lenger nord. Prøvetakingen av blåkveite vil bli videreført.

Kart over områdene:

Fremmedstoffer i blåkveite - stengning av to områder for fiske

Fremmedstoffer i blåkveite - stengning av to områder for fiske (Fiskeridirektoratet)

Last ned kart A

Last ned kart B

Les også:

Overskridingar av grenseverdiar for miljøgifter i blåkveite i to område