Historisk arkiv

Sikkerhetsopplæringen for fiskere styrkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

– Fiskere topper statistikken over dødsulykker i arbeidslivet. Ulykkestallene synker, men er fortsatt uakseptabelt høye. Jeg er derfor glad for at vi nå har fått på plass en forbedret opplæring, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

- Fiskere topper statistikken over dødsulykker i arbeidslivet. Ulykkestallene synker, men er fortsatt uakseptabelt høye. Jeg er derfor glad for at vi nå har fått på plass en forbedret opplæring, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

- Jeg er glad for at vi har fått på plass en ordning som støttes av fiskernes organisasjoner, sa statsråden da hun presenterte den nye sikkerhetsopplæringen på årsmøtet til Fiskarlaget Midt-Norge.

1. juli 2013 iverksettes ny fagplan for sikkerhetsopplæring for fiskere. Den nye fagplanen utvides, og vil medføre at sikkerhetsopplæringen for fiskere vil tilfredsstille samme krav som grunnleggende sikkerhetsopplæring for sjøfolk (IMO-ekvivalent). Kravet til repetisjonskurs vil skjerpes inn fra dagens åtte år til fem år så lenge en driver yrkesaktivt fiske.

– Den lovpålagte sikkerhetsopplæringa for fiskere er et grunnelement i arbeidet med å øke sikkerheten. Ny og utvidet fagplan og kortere periode mellom repetisjonskursene vil forhåpentligvis bidra til at ulykkestallene i fiskeflåten kan reduseres ytterligere, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Dagens tilskudd til ambulerende opplæringsfartøy avvikles, i stedet vil fiskerne få støtte til delvis dekning av kurskostnader. Støttesatsen vil bli satt slik at dagens egenandeler ikke økes. I tillegg vil det bli etablert en begrenset ordning med reisestøtte for fiskere som bor langt unna et landbasert sikkerhetssenter. Alle landbaserte sikkerhetssentre kan søke om godkjennelse fra Sjøfartsdirektoratet om å tilby sikkerhetsopplæring for fiskere.

–  Omleggingen av tilskuddet vil sikre at midlene i størst mulig grad benyttes til å redusere fiskernes kurskostnader, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Se informasjon om Tilskudd til sikkerhetskurs for fiskere

Se den nye emneplanen Gunnleggende sikkerhetsopplæring for fiskere.

Se mer informasjon om sikkerhetsopplæring på Sjøfartsdirektoratets nettsider.