Historisk arkiv

Beregningsutvalget for spesialisthelsetjenestens årsrapport for 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Beregningsutvalget for spesialisthelsetjenesten sin årsrapport for 2006 er ferdigstilt. Rapporten har fokus på utvikling i ressursinnsats, aktivitet og den økonomiske situasjonen i spesialisthelsetjenesten for 2006.


Beregningsutvalget for spesialisthelsetjenesten sin årsrapport for 2006 er ferdigstilt. Rapporten har fokus på utvikling i ressursinnsats, aktivitet og den økonomiske situasjonen i spesialisthelsetjenesten for 2006.

Beregningsutvalget for spesialisthelsetjenesten (BUS) ble opprettet i 2005 med det formål å opparbeide et faktagrunnlag som kan være en del av underlaget for fastsettingen av den samlede budsjettrammen for regionale helseforetak og fordelingen mellom dem. Utvalget skal videre gi sin faglige vurdering av økonomi- og aktivitetsutviklingen i spesialisthelsetjenesten.

Utvalget har 7 medlemmer hvorav 3 er uavhengige fagpersoner, 1 representant fra Finansdepartementet, 1 representant fra Helse- og omsorgsdepartementet og 2 fra regionale helseforetak.

Rapporten fra BUS viser fortsatt en meget høy aktivitet innen spesialisthelsetjenesten. Det er gledelig at de prioriterte områdene rus og psykiatri har en vekst som er vesentlig høyere enn innen somatisk virksomhet, noe som er helt i tråd med regjeringens prioriteringer.
Samtidig synes aktivitetsveksten å være høyere enn veksten i ressursbruk inne både rus og psykiatri. Dette tyder på bedre ressursutnyttelse innenfor disse områdene.

De regionale helseforetakene fikk i 2006 et regnskapsmessig underskudd på 1,9 mrd. kroner. Korrigert for engangsforhold i 2006 er det regnskapsmessige underskuddet om lag 1,4 mrd. kroner, noe som er drøyt 1 mrd. kroner svakere en eiers resultatkrav for 2006. Dette er bekymringsfullt. På bakgrunn av den økonomiske utviklingen har departementet i 2007 lagt opp til en enda tettere oppfølging av de regionale helseforetakene.

Det er fortsatt et meget høyt investeringsnivå i 2006. Dette har sin bakgrunn blant annet i tidligere utbyggingsvedtak knyttet til St.Olavs Hospital, Nye Ahus og Nytt forskningsbygg ved Radiumhospitalet. Parallell utbygging av nevnte store prosjekter, gjennomføring av Opptrappingsplanen for psykisk helse og nødvendig fornyelse av medisinsk-teknisk utstyr innebærer også at det ble tatt opp nye investeringslån i 2006.

Rapporten i PDF-format