Historisk arkiv

Helse- og omsorgsministeren lanserer informasjonshefte for barn av foreldre med rusproblemer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad lanserer i dag et eget informasjonshefte for barn av foreldre med rusproblemer. Heftet tar blant annet opp vanlige reaksjoner hos barn når foreldrene ruser seg, hvordan rusen kan påvirke de voksne og informasjon om hvor barn og foreldre kan få hjelp.

– Regjeringen prioriterer derfor disse barna høyt, sier helse- og omsorgsministeren. I Soria Moria-erklæringen har vi gitt løfte om at barn og unge med psykisk syke foreldre og rusmiddelavhengige foreldre skal få oppfølging og hjelp. Det er et mål at tjenesten på en mer systematisk måte identifiserer og følger opp de barna som trenger det. For å nå dette målet, har vi i år startet en større flerårig satsning.

Mer enn 200 000 barn har foreldre som ruser seg på en slik måte at barna reagerer. Barn og unge som vokser opp i familier med rusproblemer, har forhøyet risiko for å utvikle tilsvarende problemer. I et oppvekst- og levekårsperspektiv er dette barn som er svært sårbare.

– Jeg er særlig opptatt av tiltak som kommer barna direkte til gode, og har derfor tatt initiativ til å få utarbeidet et informasjonshefte beregnet på barn mellom 8 og 12 år som har fått tittelen Når mamma eller pappa ruser seg, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Informasjonsheftet er utarbeidet for Helse- og omsorgsdepartementet av organisasjonen Voksne for Barn i samarbeid med Borgestadklinikken.

Heftet, som er gratis, skal blant annet sendes til behandlingstiltak for rusmiddelavhengige, tjenesteapparatet innen psykisk helsevern, barnevernet, skolehelsetjenesten, pedagogisk-psykologisk tjeneste, sosialkontorer, familievernkontorer, kommuneleger og fastleger.

Heftet kan lastes ned her.

Det kan også bestilles fra www.vfb.no
 


Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad mottar informasjonsheftet Når mamma eller pappa ruser seg fra generalsekretær Randi Talseth, Voksne for barn