Historisk arkiv

Kompetansenettverk skal styrke tilbud til barn av psykisk syke og rusmiddelavhengige foreldre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad har opprettet et nasjonalt kompetansenettverk for forebygging og behandling av barn av psykisk syke og rusmiddelavhengige foreldre.

Det finnes i dag svært mange spredte aktører og tiltak, uten at noen hittil har hatt ansvar for å samle, systematisere og formidle kunnskap til tjenestene.  Dette vil regjeringen endre på slik at disse barna prioriteres høyere. - I Soria Moria-erklæringen sier vi at vi vil arbeide for at barn og unge av psykisk syke og rusmiddelavhengige foreldre skal få oppfølgning og hjelp. Som en oppfølgning av dette iverksetter vi i år en større satsning på tiltak for disse barna, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. Det et mål at tjenesten på en mer systematisk måte identifiserer og følger opp de barna som trenger det.

 – Sørlandet sykehus har gjennom mange år vist stort engasjement på dette området, og det har derfor vært derfor naturlig å legge et nasjonalt kompetansenettverk for forebygging og behandling av problemer hos barn av psykiske syke og rusmiddelavhengige foreldre hit, sier Brustad.

Det nasjonale kompetansenettverket skal bl.a. skal samle, systematisere, og formidle kunnskap og erfaringer fra praksisfeltet i Norge og andre land og legge til rette for kunnskapsoverføring mellom fagmiljøer, etater, nivåer, universiteter og høgskoler.
Det skal legge til rette for nasjonal kompetanseoppbygning gjennom initiativ til forskning og fagutvikling og ved rådgivning og veiledning til spesialist- og primærhelsetjenesten.

Kompetansenettverket skal bidra til at fagfeltet utvikler og evaluerer sin kliniske praksis og sine tiltak og spesielt anvende IKT  i  kommunikasjon mellom fagprofesjoner, etater og nivåer. Andre oppgaver er formidling av kunnskap om barn av foreldre fra etniske minoriteter med psykiske lidelser eller rusmiddelavhengighet.
Kompetanseoppbygning som kommer barn og unge direkte til gode skal prioriteres.

Sørlandet sykehus HF får ansvar for sammensetning av kompetansenettverket. En rekke instanser og fagmiljøer vil bli trukket inn i arbeidet.

Det nasjonale kompetanseverket ble lansert under helse- og omsorgsministerens besøk på Sørlandet sykehus i Kristiansand i dag. Tiltaket er tildelt 1 mill kroner for 2007.