Historisk arkiv

Langsiktig satsing på tiltak for barn av psykisk syke og rusavhengige foreldre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- For å kunne gi langsiktig hjelp til barn av psykisk syke og rusavhengige foreldre, ønsker jeg å sette i gang forsøk med oppfølging og hjelp etter modell av Familieambulatoriet i København. Her blir foreldre og barn fulgt opp fram til skolestart av tverrfaglige team, opplyste helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad på en nasjonal konferanse i dag.

 - For å kunne gi langsiktig hjelp til barn av psykisk syke og rusavhengige foreldre, ønsker jeg å sette i gang forsøk med oppfølging og hjelp etter modell av Familieambulatoriet i København. Her blir foreldre og barn fulgt opp fram til skolestart av tverrfaglige team, opplyste helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad på en nasjonal konferanse i dag. Her i landet skal denne modellen prøves ut ved Sykehuset Namsos i Nord-Trøndelag og Sykehuset Asker og Bærum. Begge sykehusene får vel 400.000 kroner til oppstart av forsøkene, som skal gå over flere år.

Det tildeles i 2007 i alt 15 millioner kroner til ulike tiltak for barn og unge som har foreldre med psykiske vansker og rusproblemer. Dette er starten på en flerårig satsing for å identifisere og følge opp disse barna. 

Formålet er å gi tidligere hjelp, langsiktig oppfølging, bedre informasjon til barn og unge, styrke veiledning og kompetanseheving i tjenestene, øke forskningsaktiviteten, spre erfaringer og stimulere frivillige organisasjoner til tiltak. 

Nasjonalt kompetansenettverk for forebygging og behandling av problemer hos barn av psykisk syke og rusmiddelavhengige foreldre ved Sørlandet sykehus, informasjonshefter i samarbeid med organisasjonen Voksne for Barn og en oppskriftsbok om ”Barnas Time” ved sykehuset Namsos er også blant prosjektene som får støtte.

Satsingen er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet. Dermed følger regjeringen opp løftene fra Soria-Moria erklæringen om oppfølging og hjelp til denne gruppen.