Historisk arkiv

Nye trygderegler for stønad til tannbehandling – enklere for alle parter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Fra nyttår endres reglene for trygdens stønad til tannbehandling slik at de blir både enklere å forstå og mer forutsigbare. Endringen legger til rette for at pasienter som har rett til stønad til tannbehandling ikke lenger behøver å legge ut selv.

Fra nyttår endres reglene for trygdens stønad til tannbehandling slik at de blir både enklere å forstå og mer forutsigbare. Endringen legger til rette for at pasienter som har rett til stønad til tannbehandling ikke lenger behøver å legge ut selv. I stedet kan oppgjøret skje direkte mellom tannlegen og NAV-etaten.

- Endringen er en forenkling av regelverket på tannhelseområdet og styrker rettighetene til aktuelle brukergrupper, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Endringen gjelder pasienter som etter folketrygdloven har krav på hel eller delvis stønad til tannbehandling. Dette er grupper i befolkningen med særlige tannbehandlingsbehov, for eksempel i forbindelse med sykdom, skade eller ulykke. Hovedregelen er fortsatt at den voksne delen av befolkningen selv skal betale for behandling hos tannlege.

Nærmere informasjon om endringene
I St. meld. Nr. 35 (2006-2007), Tilgjengelighet, kompetanse og sosial utjevning. Framtidas tannhelsetjenester, varslet regjeringen at den vil foreta forenklinger i trygdens stønadsordninger til tannbehandling. I forbindelse med behandlingen av Helse- og omsorgsdepartementets budsjett for 2008 vedtok Stortinget 10. desember 2007 aktuelle endringer i trygdens stønad til tannbehandling.

Vedtaket innebærer at brukere som hittil har kunnet søke om bidrag til dekning av utgifter til tannbehandling, fra 1. januar 2008 vil få rett til stønad til tannbehandling. Vedtaket omfatter et stønadsbeløp på 120 mill. kroner.

Formålet med endringene er: 
• forenkle trygdens refusjonsordninger til tannbehandling
• gi aktuelle brukergrupper bedre rettigheter
• fjerne forhåndsgodkjenning
• tilrettelegge for direkteoppgjør mellom tannleger og NAV- etaten.

Endringene innebærer at brukerne sparer tid og penger. Samtidig kan NAV- etaten omdisponere ressurser fra forhåndsgodkjenning til informasjonsvirksomhet og etterkontroll.

Regelverket består fra 1. januar 2008 av én forskrift med ett veiledende rundskriv og et takstsystem. Forskriften gir de overordnede vilkårene for hvem som skal få stønad til tannbehandling, hvem som kan gi stønadsberettiget tannbehandling og hvem som har ansvaret for vurdering av hvorvidt vilkårene for rett til stønad til tannbehandling er oppfylt. Rundskrivet fra Arbeids- og velferdsdirektoratet blir det vesentlige dokumentet for å forstå kriteriene. Det er her presiseringen og eventuelle avgrensinger fremkommer.

Det er foretatt en betydelig forenkling i takstsystemet, ved at samtlige av departementets fastsatte takster er samlet i ett takstsystem.

Endringen skjer innenfor dagens økonomiske rammer, slik at ingen nye grupper inkluderes i denne omgang.

link til rundskriv I-10/2007