Historisk arkiv

Staten vant røykesaken i Høyesterett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Saken gjaldt et serveringslokale på Hardanger Hotell AS hvor kun medlemmer av en røykeklubb skulle ha adgang. I dom av 21. desember 2007 slår Høyesterett fast at røykelosjen på Hardanger Hotell var ulovlig.

- Avgjørelsen er prinsipielt viktig, og jeg er glad for at Høyesterett med dette lukker muligheten for omgåelser av røykeforbudet på serveringssteder, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Forbudet mot røyking på serveringssteder i tobakkskadeloven § 6 avhenger av at det enten er tale om et lokale hvor allmennheten har adgang eller et arbeidslokale i lovens forstand.

Høyesterett uttaler at røykelosjen på Hardanger Hotell i lovens forstand må anses som tilgjengelig for allmennheten. De slår videre fast at det ikke spiller noen rolle at det kun var eieren som arbeidet i lokalet, det er uansett snakk om et ”arbeidslokale”.

Det er etter dette klart at røykeforbudet i tobakksskadeloven § 6 innebærer at det verken er adgang til å ha røykerom eller til å tillate røyking i såkalte ”røykeklubber” på serveringssteder. Videre anses et serveringslokale som et arbeidslokale i lovens forstand, selv om det kun er eieren som utfører arbeid på stedet. Statens fikk således medhold på alle punkter, og Geminix AS og Røykens Venner ble idømt saksomkostninger for alle rettsinstanser.

Dommen fra Høyesterett

Det er Sosial- og helsedirektoratet som har fortolkningsansvar for tobakksskadeloven. Avgjørelsen fra Høyesterett er i samsvar med denne tolkningen. Sosial- og helsedirektoratets tolkning av ”røykeloven” gjelder derfor fortsatt, se http://www.shdir.no/vp/multimedia/archive/00001/Presisering_i_brev_ti_1036a.doc