Historisk arkiv

Vil prøve ut smilefjes i serveringsvirksomheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Mattilsynet påviser for ofte dårlig hygiene når de kontrollerer serveringsvirksomheter. Vi skal være trygge når vi kjøper mat ute, og vite hva vi får. Jeg vil derfor prøve ut en ordning som kan bedre forholdene i virksomhetene, og samtidig gjøre resultatene av tilsynene lettere tilgjengelig for folk, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

 

- Mattilsynet påviser for ofte dårlig hygiene når de kontrollerer serveringsvirksomheter. Vi skal være trygge når vi kjøper mat ute, og vite hva vi får.  Jeg vil derfor prøve ut en ordning som kan bedre forholdene i virksomhetene, og samtidig gjøre resultatene av tilsynene lettere tilgjengelig for folk, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

På vegne av Helse- og omsorgsdepartementet sender Mattilsynet ut på høring en forskrift som skal gi rettslig grunnlag for et pilotprosjekt der det prøves ut en smilefjesordning i serveringsvirksomheter. Det tas sikte på at ordningen først prøves ut i 15 kommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal, og at prosjektet skal vare i ett år fra sommeren 2007.

En smilefjesordning vil si at virksomheten får plikt til selv å henge opp en standardisert tilsynsrapport på et godt synlig og lett tilgjengelig sted ved inngangspartiet. Rapporten har et lettfattelig symbol (smilefjes) som særlig er knyttet til de hygieniske forholdene.

- Smilefjesordningen er innført med hell i andre land, for eksempel i Danmark. Den er med på å gjøre det tydeligere at virksomhetene selv har ansvaret for at maten er trygg, fastslår Brustad.  - Ordningen kommer i tillegg til de virkemidlene Mattilsynet allerede har til rådighet for å sørge for at virksomhetene etterlever regelverket om trygg mat.

En arbeidsgruppe med deltagere fra Mattilsynet, bransjen og arbeidstakerne har uttalt at det er grunn til å prøve ut en slik smilefjesordning i serveringsvirksomheter i Norge. Arbeidsgruppen la vekt på at dette er viktig ikke bare for å sikre forbrukerne trygg mat, men også av hensyn til de næringsaktørene som driver seriøst og arbeidstakerne der.

- Jeg synes tiltaket er spennende, og håper på aktivt engasjement allerede i høringen. Gjennom pilotprosjektet tar vi sikte på å vinne erfaringer som skal bringe oss videre, sier Brustad.

Høringsforslaget ligger på www.mattilsynet.no.