Historisk arkiv

Styrke samhandlingen i helsetjenesten - nye organisatoriske tiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Arbeidsgruppen som har sett på hvordan pasienter kan få et mer helhetlig helsetjenestetilbud har lagt fram sin rapport. - Den som trenger helsehjelp må kunne forvente at de ulike delene av helsetjenesten snakker sammen. Samhandlingen fungerer ikke tilfredsstillende alle steder i dag, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Styrke samhandlingen i helsetjenesten – nye organisatoriske tiltak

Arbeidsgruppen som har sett på hvordan pasienter kan få et mer helhetlig helsetjenestetilbud har lagt fram sin rapport.

- Den som trenger helsehjelp må kunne forvente at de ulike delene av helsetjenesten snakker sammen. Samhandlingen fungerer ikke tilfredsstillende alle steder i dag, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

- God samhandling er særlig viktig for pasienter med sammensatte lidelser. Dette gjelder blant annet eldre. Disse pasientene trenger koordinerte tjenester, der alle samarbeider om å gi den enkelte pasient et helhetlig tilbud, sier Brustad.

Rapporten "Samhandling mellom kommunale helse- og omsorgstjenester/fastlegeordningen og spesialisthelsetjenesten – organisatoriske tiltak" legger vekt på at bedre samhandling krever systematisk arbeid på bred front med en rekke tiltak. Det er aktørene i helsetjenesten som må ta ansvar for at tjenestene framstår som sammenhengende og planlagte, med klare ansvarsoverføringer mellom leddene i tjenesten. Rapporten er en oppfølging av samhandlingsutvalgets utredning, NOU 2005:3 Fra stykkevis til helt.

Forslagene i rapporten omfatter:

- Intensivere oppfølging av eksisterende tiltak i ulike deler av helsetjenesten som understøtter god samhandling, inkludert individuell plan, pasientansvarlig lege og praksiskonsulentordning.

- Sikre god informasjonsflyt, jamfør IT-satsingen knyttet til S@mspill 2007, Nasjonalt helsenett og Nasjonal IKT.

- Sikre gode rammer for samhandling gjennom lokale samarbeidsavtaler mellom helseforetak og enkeltkommuner/flere kommuner.

- Fremme utviklingen av samarbeidsavtaler på lokalt plan ved inngåelse av en overordnet samarbeidsavtale på nasjonalt nivå mellom KS og Helse- og omsorgsdepartementet, og hvor pasienterfaringer legges til grunn for videre utvikling.

Rapporten i sin helhet finnes her