Historisk arkiv

Forskrift om varsling av og tiltak ved alvorlige hendelser av betydning for internasjonal folkehelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

(IHR-forskriften)

Kongen i statsråd har i dag fastsatt Forskrift om varsling av og tiltak ved alvorlige hendelser av betydning for internasjonal folkehelse (IHR-forskriften). Forskriften skal bidra til at den norske befolkningen til enhver tid er best mulig beskyttet mot alvorlige internasjonale helsetrusler.

IHR-forskriften gjennomfører deler av det nye internasjonale helsereglementet - IHR (2005) - i norsk rett. IHR (2005) ble vedtatt av Verdens helseforsamling (WHO) i Genève 23. mai 2005, og erstatter helsereglementet fra 1969. En revisjon av helsereglementet var nødvendig pga. de siste års erfaringer med internasjonale trusler mot folkehelsen som ofte har sitt utspring i hittil ukjente sykdommer. Videre har virkeområdet blitt utvidet slik at IHR (2005) omfatter alle alvorlige hendelser av betydning for folkehelsen, uavhengig av årsak eller kilde.

IHR-forskriften gjennomfører bestemmelser om varsling og oppfølging av smittsomme sykdommer av betydning for internasjonal folkehelse, mistanke om slike og mistanke om hendelser som ikke kan utelukkes å være en slik smittsom sykdom. Forskriftens formål er å forebygge og motvirke spredning av sykdom over landegrensene samt sikre en internasjonalt koordinert bekjemping.

Forskriften etablerer Nasjonalt folkehelseinstitutt som et nasjonalt IHR-kontaktpunkt i Norge, og er basert på eksisterende myndighetsstrukturer, kompetanse og fullmakter i smittevernloven, som bl.a. gir Sosial- og helsedirektoratet en sentral rolle som utøvende organ.

Forskriften trer i kraft 1. januar 2008. Fra samme tidspunkt oppheves de fire karanteneforskriftene fra 1950-tallet.

Helse- og omsorgsdepartementet vil etter ikrafttredelsen IHR-forskriften sette i gang et arbeid med å implementere de øvrige delene av IHR (2005) i norsk rett, herunder varsling og oppfølging av alvorlige hendelser med kjemisk, nukleært eller radiologisk utspring.