Historisk arkiv

Ny regulering av det avidentifiserte Abortregisteret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Abortregisteret ble etablert i 1979 for å oppfylle formålene med abortloven og frem til 1. januar 2008 har dette vært et avidentifisert register over svangerskapsavbrudd med konsesjon fra Datatilsynet. Fra 1. januar 2008 vil det avidentifiserte abortregisteret være hjemlet i forskrift om innsamling og behandling av helseopplysinger i register over svangerskapsavbrudd (abortregisterforskriften).

Helse- og omsorgsdepartementet vil presisere at dette er en hjemmelsendring fra konsesjon fra Datatilsynet til forskrift under helseregisterloven. Det vil fortsatt ikke være mulig å identifisere kvinner som tar abort.

Abortregisteret danner grunnlag for å kunne utarbeide god statistikk over praktisering av lov om svangerskapsavbrudd, bidra til å evaluere tiltak mot uønskede svangerskap og svangerskapsavbrudd, og bidra til god ressursutnyttelse og kvalitet i behandling av kvinners reproduktive helse. Opplysningene i registeret kan benyttes til styring, planlegging, kvalitetssikring av helsetjeneste og helseforvaltning og forskning.

Registeret er et avidentifisert register som betyr at navn, fødselsnummer og andre personentydige kjennetegn er fjernet, og kan ikke knyttes til en enkelt person. Det er ikke mulig å koble Abortregisteret med andre registre.

Et forslag om å etablere et pseudonymt register over svangerskapsavbrudd ble sendt på høring 06.10.2005 av Bondevik II-regjeringen. Flere høringsinstanser gikk i mot å opprette et pseudonymt abortregister, og regjeringen Stoltenberg har blant annet som en følge av dette besluttet å beholde et avidentifisert abortregister. Andre helseregistre har ikke de opplysningene som er nødvendige for å kunne forebygge uønskede svangerskap og aborter.

Forskriften inneholder bestemmelser om innsamling, behandling og utlevering av opplysninger i Abortregisteret. Abortregisterforskriften § 1-4 inneholder et forbud mot annen bruk enn det som følger av formålsbestemmelsen i § 1-3.  Begrunnelsen for å begrense registerets bruksområde er hensynet til personvernet og den alminnelige tillit til at unødig og ukontrollert bruk ikke skal finne sted.

Helse- og omsorgsdepartementet vil presisere at avidentifiserte opplysninger er anonyme på mottakers hånd. Det vil ikke lages eller publiseres statistikker hvor det er mulig å gjenkjenne kvinner. Det vil med andre ord si at det ikke lages statistikker over geografiske områder som er så små at det vil være mulig å gjenkjenne en person, selv om navn, fødselsnummer og andre personentydige kjennetegn ikke registreres.

Abortregisterforskriften med merknader er å finne på lovdatas hjemmeside:
http://www.lovdata.no/for/sf/ho/xo-20071214-1418.html