Historisk arkiv

Stortingsmelding om tannhelsetjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen tar sikte på å legge frem en stortingsmelding om tannhelsetjenester i løpet av juni 2007. Stortingsmeldingen vil belyse tannhelsetjenster i vid forstand. Den vil omhandle en analyse av situasjonen og utfordringene basert på den kunnskapen som er tilgjengelig.

Regjeringen tar sikte på å legge frem en stortingsmelding om tannhelsetjenester i løpet av juni 2007. Stortingsmeldingen vil belyse tannhelsetjenster i vid forstand. Den vil omhandle en analyse av situasjonen og utfordringene basert på den kunnskapen som er tilgjengelig.

Temaer som tas opp er blant annet tannhelsetjenestens plass i helsetjenesten inkludert samhandling med øvrig helsetjeneste, helsefremmende og forebyggende arbeid, hvem som bør ha rett til offentlig finansierte tannhelsetjenester, hvorvidt det skal gis oppsøkende tilbud slik det idag gjøres gjennom den fylkeskommunale tannhelsetjenesten, hvorvidt behandlingen skal være gratis eller med egenandeler, hvem som skal organisere tilbudet, personellspørsmål slik som oppgavefordeling mellom yrkesgrupper, utdanningakapasitet, geografisk fordeling (gjelder særskilt tannpleiere, allmenntannleger og tannlegespesialister), oppbygging av odontologiske kompetansesentra, hvordan privat sektor i større grad kan delta i løsningen av offentlige oppgaver, forbrukerspørsmål slik som prisopplysning og klagemuligheter, forskning og fagutvikling, behov for nasjonal statistikk om tannhelse, etterspørsel og forbruk av tannhelsetjenester.       
 
Regjeringen legger til grunn at det i denne omgang ikke er aktuelt å foreslå innføring av en generell trygdefinansiering av tannbehandling for den voksne befolkningen. Regjeringen vil avgrense forslagene til de som trenger det mest. I denne sammenheng er det viktig å få frem hvilke hensyn som det skal legges mest vekt på, og hvordan tilbudet skal avgrenses.
 
I arbeidet med stortingsmeldingen står forslagene i NOU 2005:11 Det offentlige engasjement på tannhelsefeltet (Et godt tilbud til de som trenger det mest) og høringssvarene til denne, sentralt. I tillegg har Helse- og omsorgsdepartementet fått utredet en rekke problemstillinger knyttet til priser på tannbehandling, kostnader og inntekter i den private sektor samt virksomheten til tannlegespesialistene.

Last ned Stortingsmeldingen her (pdf-format)