Historisk arkiv

Nye lover, forskrifter og bestemmelser fra årsskiftet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Årsskiftet er et tidspunkt for ikrafttredelse av mange nye lover, forskrifter og bestemmelser. Innen helse- og omsorgsdepartementets saksområde er det fire slike større endringer fra nyttår.

Privat helsetjeneste inn i NPE
Fra 1. januar 2009 skal Norsk pasientskadeerstatning (NPE)også behandle saker som er oppstått i privat helsetjeneste, slik de gjør ved skader oppstått i offentlig helsetjeneste. 

Pasientskadeloven settes da i kraft i sin helhet, slik at alle pasienter får det samme erstatningsrettslige vernet. Loven har ikke vært satt i kraft for privat helsetjeneste tidligere fordi de private forsikringsselskapene ikke har vært villig til å gi slik forsikring som loven forutsetter.

Pasientskadeloven er gunstigere for pasientene enn alminnelige erstatningsrettslige regler, både hva gjelder vilkårene for erstatning og behandlingsmåten. Ordningen skal finansieres av tjenesteyterne selv. Dette innebærer at virksomheter i privat helsetjeneste får en plikt til å melde fra om sin virksomhet og betale tilskudd til NPE. Fristen for å melde i fra om virksomheten første gang er 1. juni 2009.

Regjeringen har vedtatt en forskrift med mer detaljerte regler.


Nye bestemmelser i kapittel 4A i pasientrettighetsloven
Nye bestemmelser i kapittel 4A i pasientrettighetsloven (lov 2. juli 1999. nr. 63) trer i kraft 1. januar 2009. Reglene gir adgang til å yte nødvendig helsehjelp overfor pasienter som mangler samtykkekompetanse og som motsetter seg helsehjelpen. Reglene åpner også for bruk av tvang dersom det er nødvendig. Ved bruk av tvang skal det fattes vedtak, og pasienten og pasientens nærmeste pårørende skal underrettes. Det er klageadgang til Helsetilsynet i fylket på denne typen vedtak.

De nye reglene i kapittel 4A gjelder ikke for behandling av psykisk lidelse. Ved slik behandling gjelder psykisk helsevernloven (lov 2. juli 199 nr. 62).

Les mer om lov om pasientrettigheter her


Forskrift om krav til helsepersonellattester
Forskriften trer i kraft 1. januar 2009. Forskriftens formål er å bidra til at helsepersonellets attester, erklæringer o.l. utformes på en måte som gir høy kvalitet og legitimitet. Det er omfattende merknader til forskriften. Den vedtas i uka før jul.


Endringer i forbindelse med felles ekteskapslov
Lov 27. juni 2008 nr. 53 om endringer i ekteskapsloven, barnelova, adopsjonsloven, bioteknologiloven mv. (felles ekteskapslov for heterofile og homofile par) trer i kraft 1. januar 2009. Loven endrer bioteknologiloven slik at lesbiske par gis rett til å bli vurdert for assistert befruktning på samme måte som heterofile par. Dersom bioteknologilovens øvrige vilkår er oppfylt, åpnes det etter lovendringen for at inseminasjon kan finne sted når to kvinner er gift eller er samboere i ekteskapslignende forhold, jf. bioteknologiloven § 2-3. Endringer i bioteknologiloven § 2-4 åpner for at to kvinner også kan få tilbud om assistert befruktning utenfor kroppen. Det forutsettes da, som for heterofile par, at den ene i paret er befruktningsudyktig eller at det foreligger uforklarlig befruktningsudyktighet.

Les mer på Lovdata.no

Nødprevensjon i salg utenom apotek
Forslaget om å selge nødprevensjon utenom apotek har vært på høring, og regjeringen har vedtatt å innføre ordningen. Den vil bli vurdert etter to år. Nødprevensjon vil fra nyttår kunne selges fra butikk. Det er opp til grossistene og den enkelte butikk hvem som tar inn angrepillen, og hvor raskt den blir tilgjengelig over nyttår.

Les mer på nettsidene til Legemiddelverket

Overføring av stønader til helsetjenester
Fra 1. januar 2009 overføres ansvaret for stønader til helsetjenester fra Arbeids- og velferdsforvaltningen til Helsedirektoratet. Stønad til helsetjenester er i hovedsak hjemlet i folketrygdloven og omfatter blant annet refusjon til legemidler og refusjon i forbindelse med konsultasjon hos blant annet lege, psykolog, tannlege, fysioterapeut samt ved poliklinikker og laboratorier. Refusjonsutbetalingene vil i 2009 fortsatt skje fra Arbeids- og velferdsforvaltningen, dette gjøres for Helsedirektoratet. Helsetjenesteforvaltningens nasjonale oppgjørsenhet og seks regionale enheter forandrer navn 1. januar 2009 til HELFO og blir en del av Helsedirektoratets organisasjon.

Les mer om helserefusjoner her.