Historisk arkiv

Årsrapport for spesialisthelsetjenesten 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Ny rapport fra Beregningsutvalget for spesialisthelsetjenesten viser at det har vært en positiv utvikling innenfor både somatisk pasientbehandling og psykisk helsevern fra 2007 til 2008.

Beregningsutvalget for spesialisthelsetjenesten (BUS) presenterer i dag sin årsrapport som gir en faglig tolkning av aktivitets-, kostnads-, og produktivitetsutviklingen i spesialisthelsetjenesten og i de regionale helseforetakene i 2008. Rapporten peker på at det har vært en positiv produktivitetsutviklingen innenfor både somatisk pasientbehandling og psykisk helsevern fra 2007 til 2008.

Beregningsutvalget for spesialisthelsetjenesten finner i sin rapport at eiers krav til aktivitetsvekst i pasientbehandlingen som helhet er oppfylt i 2008. Det var en betydelig aktivitetsvekst fra 2007 til 2008 ved poliklinikker innenfor psykisk helsevern for både barn og unge, og for voksne. Opptrappingsplanens mål om at 5 prosent barn og unge skal ha et tilbud i 2008 er langt på vei innfridd med 4,8 prosent dekningsgrad. Det var også en markert økning i den polikliniske virksomheten innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling fra 2007 til 2008.

Det er betydelig regional variasjon i utvikling av pasientbehandling og produktivitet både i somatikk og i psykisk helsevern.

Som helhet har ikke de regionale helseforetakene oppfylt eiers styringskrav til økonomisk resultat, men var allikevel samlet sett nærmere eiers styringskrav i 2008 enn de var i 2007. Det er regionale forskjeller i både økonomisk situasjon generelt og det økonomiske resultatet for 2008. Helse Midt-Norge oppfyller også i 2008 eiers styringskrav til årsresultat, mens Helse Vest er lenger unna eiers styringskrav i 2008 enn de var i 2007. Helse Nord hadde et økonomisk resultat som var noe nærmere eiers styringskrav enn i 2007. Det samme gjelder for Helse Sør-Øst, selv om underskuddet er betydelig.   

Vedvarende underskudd og økning i pensjonspremier har i vesentlig grad bidratt til en anstrengt likviditetssituasjon for de regionale helseforetakene. I følge utvalget er dette en utfordring mer generelt og spesielt i forhold til at flere av de regionale helseforetakene har til dels ambisiøse investeringsplaner de kommende år.

Last ned hele rapporten her.

Internasjonal sammenligning

I forbindelse med årets arbeid har BUS bestilt en rapport som sammenligner aktivitet, kostnadsnivå, ressursbruk og produktivitet i de nordiske lands spesialisthelsetjenester.

Rapporten finner interessante forskjeller mellom landene.

Rapporten fra Sintef kan lastes ned her.