Historisk arkiv

Informasjon til barn som pårørende

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Hva skal jeg gjøre om mor eller far er syk eller ruser seg? Det spørsmålet forsøker en ny brosjyre rettet mot barn å svare på. Brosjyren ble lansert av helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fredag.

Barn med foreldre som er psykisk syke, rusmiddelavhengige eller har annen alvorlig sykdom, trenger ofte hjelp fra helsetjenesten. Samlet er de en meget stor gruppe.

– Å være atskilt fra syke foreldrene er en utfordring som er vanskelig å mestre for de fleste barn. Derfor har vi styrket barnas rettstilling slik at helsepersonell skal bidra til å ivareta barns behov som pårørende, sier helse- og omsorgsminister Anne Grete Strøm-Erichsen. 

Helsepersonelloven og spesialisthelsetjenesteloven er på denne bakgrunn endret. Fra i år er alle sykehus pålagt å ha barneansvarlig helsepersonell med særskilt ansvar for å følge opp barna

- Lovendringene er til for barnas skyld. Vi har derfor utarbeidet en egen brosjyre laget for barn som har en mor eller far som er syk eller som ruser seg. Den svarer på vanskelige ting som barn lurer på, og forteller om hvordan helsepersonell kan hjelpe dem. Alt helsepersonell som kommer i kontakt med barn som pårørende, skal få denne brosjyren tilsendt, så de kan gi den videre til barna. Jeg håper og tror at dette vil bli et godt forebyggende tiltak overfor en stor og sårbar gruppe barn, sier helse- og omsorgsministeren.

I tillegg lanseres et omfattende rundskriv til lovendringene hvor Helsedirektoratet gir utfyllende kommentarer.

Les mer hos Helsedirektoratet.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Ericshen