Historisk arkiv

Nei til utdeling av sprøyter i fengslene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet å si nei til forslaget fra Helsedirektoratet om å dele ut sterile sprøyter til innsatte i fengslene. I høringsrunden var både Folkehelseinstituttet og fengselshelsetjenesten stort sett negative til forslaget. – Når Folkehelseinstituttet ser liten smittevernmessig gevinst, har departementet konkludert med å si nei til forslaget på det nåværende tidspunkt, sier statssekretær Tone Toften.

Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet å si nei til forslaget fra Helsedirektoratet om å dele ut sterile sprøyter til innsatte i fengslene. I høringsrunden var både Folkehelseinstituttet og fengselshelsetjenesten stort sett negative til forslaget. – Når Folkehelseinstituttet ser liten smittevernmessig gevinst, har departementet konkludert med å si nei til forslaget på det nåværende tidspunkt, sier statssekretær Tone Toften.

Toften legger ikke skjul på at det har vært en vanskelig sak, med sterke argumenter for og mot. Helsedirektoratets anbefaling om å dele ut sprøyter har vært kontroversiell i fagmiljøene som har fått forslaget på høring.

Blant tilhengerne av forslaget er både Statens helsetilsyn og Legeforeningen, mens Folkehelseinstituttet, Politidirektoratet og fengselshelsetjenesten er blant dem som har gått i mot forslaget i høringsrunden.

Motstanderne av forslaget har på sin side vist til at det er ikke dokumentert behov for endring av dagens praksis, da det er registrert meget få smittetilfeller av hiv og hepatitt B.
- I tillegg har vi lagt vekt på hensynet til ansattes sikkerhet, målet om narkotikafrie fengsler og forbudet mot bruk av narkotika. Vi frykter også at utdeling av sprøyter vil undergrave det viktige arbeidet fengselshelsetjenesten gjør for å motivere til rusfrihet, sier statssekretær Toften.