Historisk arkiv

Bedre behandling ved CFS/ME

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen vil legge til rette for at pasienter med CFS/ME får et godt tilbud. - Vi har hvert år siden 2007 bevilget 5 mill. kroner til dette formålet. Pasientenes plager skal tas på alvor selv om årsaksforholdene ikke er avklart, sier statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet.

De regionale helseforetakene er gjennom flere år blitt bedt om å sikre tilbud om utredning, behandling og rehabilitering.

- Det har vært en positiv utvikling i tjenestetilbudet til pasienter med CFS/ME. Vi må likevel være ydmyke for at det fremdeles er stor variasjon mellom helseregionene og et betydelig forbedringspotensial, sier Kåss.

Helse- og omsorgsdepartementet følger tilbudet i helseregionene tett, og ønsker å bistå med kunnskap om sykdommen for at kommunene kan legge til rette for et godt tilpasset tilbud.

Det er de siste årene gitt tilskudd til en rekke kompetansehevende tiltak. I 2011 er det blant annet gitt midler til en biobank ved Oslo universitetssykehus. Dette kan være viktig for å få mer kunnskap om sykdommen.

Departementet har mottatt en søknad fra Helse Sør-Øst om å etablere en nasjonal kompetansetjeneste for pasienter med CFS/ME. En eventuell etablering vil følge prosedyrer for etablering av slike tjenester.

Helsedirektoratet viderefører sitt viktige informasjonsarbeid og arrangerer regionale erfaringskonferanser om CFS/ME. Den første vil finne sted allerede 3. november i Helse Sør-Øst. Helsedirektoratet har kommet med en anbefaling om innretningen på arbeidet fremover og blant annet foreslått å utarbeide rundskriv/veileder om oppfølging av pasienter med ulik grad av CFS/ME, samt barn og unge. Dette vil kunne bidra til å sikre god oppfølging i både kommuner og sykehus.

Helse- og omsorgsdepartementet ønsker at norske pasienter skal ha rask tilgang til nye former for behandling med tilstrekkelig dokumentert effekt.

- For å sikre dette vil vi etablere et nytt system for innføring og oppfølging av nye metoder i spesialisthelsetjenesten. Det er viktig å stille krav om at nye behandlingsmetoder skal ha dokumentert effekt før de finansieres av det offentlige. Vi må forholde oss til de faglige vurderingene som gjøres her i landet. Systemet skal blant annet sikre at nye metoder som er ineffektive og/eller skadelige ikke tas i bruk, samtidig som gamle metoder fases ut, sier statssekretær Kåss.

Når det ikke finnes etablert behandling kan utprøvende behandling i en forskningsstudie være et alternativ. Helse- og omsorgsdepartementet arbeider kontinuerlig for å øke omfanget av kliniske studier i Norge.

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter