Historisk arkiv

Flere skal få raskere behandling mot hjerteflimmer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Mange pasienter med hjerteflimmer vil ha nytte av nye behandlingsmetoder mot hjerteflimmer. Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har vært en pådriver for å bygge ut slik behandling i Norge. – Denne behandlingen kan bidra til å gi folk et bedre liv, og sykehusene er nå i full gang med å bygge ut tilbudet, sier sier hun.

 

Omtrent 65.000 nordmenn har hjerteflimmer. Rundt 4 prosent av disse pasientene vil ha nytte av såkalt ablasjonsbehandling. Behandlingen går ut på at man via blodårene går inn hjertet og svir av området som utløser hjerterytmeforstyrrelsen.

– Nå skal flere få behandling, og de skal få behandling raskere. Jeg har derfor gitt de regionale helseforetakene i oppdrag å bygge ut dette behandlingstilbudet. Det ser vi nå at de er godt i gang med, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Haukeland Universitetssykehus var først ute med å tilby slik behandling. Rikshospitalet ved Oslo universitetssykehus, har mål om å behandle rundt 400-500 pasienter med atrieflimmer i 2011. Også de andre regionale helseforetakene bygger ut sin behandlingskapasitet. I tillegg bygger også Feiring-klinikken ut et slikt behandlingstilbud.

Helse Sør-Øst har inngått avtale med Feiring-klinikken om 200 ablasjonsbehandlinger i 2011. Dette vil ytterligere øke tallet på pasienter som får behandling raskt.

– Inntil vi har bygd ut kompetansen og behandlingskapasiteten må de regionale helseforetakene sørge for at pasientene som har krav på slik behandling tilbys dette gjennom avtaler med private tilbydere i Norge eller i utlandet, sier Strøm-Erichsen.

Antatt behov for ablasjonsbehandling for atrieflimmer er rundt 1.400 per år. Målet er å komme opp på dette nivået i løpet av 2012.

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter