Historisk arkiv

Private lån gir mindre sykehusbehandling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen vil bygge flere nye sykehus. Derfor er investeringene økt kraftig gjennom økte bevilgninger og rimelige låneordninger. I år sørger vi for nye sykehusbygg i Hordaland, Rogaland og Østfold.

- Forslaget om å låne privat til statlige sykehus er en dårlig ide fordi det gir høyere renteutgifter og mindre penger til pasientbehandling. Det er også viktig at sykehusene ikke tar opp høyere gjeld enn det de kan håndtere. For høy gjeld medfører at det blir for lite penger igjen til blant annet helsepersonell, medisiner og vedlikehold. Da vil pasientene rammes sier statssekretær Robin Kåss.

I Norge har vi et sterkt helsevesen basert på fellesskapsløsninger. Hoveddelen av sykehusene er offentlig eid, men ideelle og andre private er også viktige bidragsytere.

Staten bruker private til å bygge sykehus, og mange av de offentlige finansierte tilbudene er private.

Innenfor sykehussektoren utgjør den private andelen årlig 8,3 milliarder kroner, hvorav 6,5 milliarder kroner er fra ideelle.

Det har i dag blitt tatt til orde for at de statlig eide sykehusene skal låne penger privat i stedet for i Norges Bank. Rentenivået i på sykehusenes lån i Norges bank er 2,66 prosent. Lån til en høyere rente i det private markedet vil gi mindre penger til pasientbehandling.