Historisk arkiv

Psykiske plager hos eldre på institusjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Mange eldre som bor på institusjon har psykiske plager eller lidelser, viser en ny rapport. – Rapporten bekrefter det inntrykket vi har hatt. Derfor satses det målrettet for å bygge opp et psykisk helsetilbud til eldre, sier statssekretær Tone Toften i Helse- og omsorgsdepartementet.

Statssekretær Tone ToftenHovedkonklusjonen i rapporten er at vi har mangelfull kunnskap om forekomsten av psykiske plager og lidelser blant eldre i Norge over 65 år. Dette vil vi følge opp i det videre arbeidet.

Rapporten fra Folkehelseinstituttet viser at hjemmeboende i alderen 60 til 70 år ser ut til å ha mindre psykiske plager og lidelser enn den øvrige voksne befolkningen.

– Rapporten bekrefter imidlertid inntrykket vi har hatt av at eldre som bor på institusjon har en høy forekomst av psykiske plager og lidelser, sier statssekretær Tone Toften i Helse- og omsorgsdepartementet.

Styrker tilbudet
Hun understreker at regjeringen er opptatt av å styrke tilbudet til eldre mennesker med psykiske problemer. Opptrappingsplanen for psykisk helse har spesielt vært innrettet mot å bygge ut tilbudet i kommunene, støttet av distriktspsykiastriske senter (DPS) i spesialisthelsetjenesten.

Det er også laget en nasjonal strategi for spesialisthelsetjeneste for eldre.

– Her er psykisk helse en del av denne strategien. De regionale helseforetakene bes vurdere fordelingen av oppgaver og ressurser mellom DPS og alderspsykiatriske spesialavdelinger, sier Toften.

– Vi har også gitt Helsedirektoratet i oppdrag å komme med anbefalinger om hvordan det psykiske helsetilbudet til eldre skal utvikles, sier Toften.

Verdighetsgarantien
Toften understreker imidlertid at det også er svært viktig at eldre får et meningsfylt tilbud mens de bor på institusjon. Derfor er en av hovedsatsingene i Omsorgsplan 2015 å styrke den aktive omsorgen.

Dette gjør vi blant annet gjennom midler til den kulturell spaserstokken, utvikle læremateriell om aktiv omsorg og støtte organisasjoner, blant annet livsglede for eldre, som bidrar til at eldre opplever livsglede og gode stunder, på tross av funksjonssvikt eller sykdom.

– Fra nyttår trådte verdighetsgarantien i kraft. Her sier vi klart og tydelig at eldre på institusjon skal kunne leve et mest mulig normalt liv, med adgang til å komme ut. Vi har også som mål at alle kommuner skal ha et dagtilbud til demente innen 2015, sier Tone Toften.

Les mer hos Folkehelseinstituttet

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter