Historisk arkiv

Bedre informasjon til pårørende

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lanserte i dag den nye nettsiden for pårørende som lever i familier med rusproblemer eller psykisk sykdom.

Nettsiden er en del av den nasjonale helseportalen helsenorge.no, og vil gi pårørende en bedre oversikt over blant annet hvilke tilbud som finnes for pårørende, hvilke rettigheter de har og hva de kan forvente seg i møte med helsevesenet.

Lanseringen fant sted på Veiledningsenteret for pårørende i Oslo, hvor Helseministeren også møtte pårørende Bjørn Ole Helliksen. Helliksen har fortalt sin pårørendehistorie på den nye nettsiden.

Behov for informasjon

Når et menneske sliter rammes også de som står dem nær. Det er ofte en påkjenning å leve med en som er psykisk syk eller har rusproblemer. For noen kan det få konsekvenser i form av både psykiske og fysiske problemer. Mange får problemer med å delta i arbeidslivet og blir sykemeldte i lengre perioder.

Et fellestrekk for mange pårørende er imidlertid at de har egne behov for støtte og hjelp til å mestre sin livssituasjon.

- Det er viktig at pårørende får støtte til å ivareta seg selv, og klarer å søke hjelp, sa helseministeren under lanseringen av siden. Hun påpekte at det er mange som er i samme situasjon.

- Mange pårørende er ikke kjent med at det finnes egne sentre og andre lavterskeltilbud som kan gi råd og veiledning. Et av målene med pårørendenettsiden har vært å samle informasjonen om hvor man kan henvende seg. 

- Jeg vil oppfordre pårørende om å søke hjelp så tidlig som mulig. Gå inn på nettsiden der er det mye veiledning å få, sa Strøm-Erichsen.

Satser på pårørende

De siste årene er pårørendefeltet styrket betraktelig  bl.a. gjennom Opptrappingsplanen for rus.  Det er opprettet flere nye pårørendesentre og gitt midler til andre tiltak som for eksemepel forskning på feltet.

I tilegg pågår det en satsing rettet mot tjenesteapparatet for at helsetjenestene skal bli bedre til å involvere pårørende i sitt arbeid. Undersøkelser viser at involvering av pårørende i behandling av den som er syk kan redusere faren for tilbakefall, føre til færre symptomer og gi økt opplevelse av tilfredshet og mestring hos begge parter.

De siste årene har også barn som pårørende fått et bredere fokus. bl.a. gjennom endringer i helsepersonelloven og lov om spesialisthelsetjenesten for å sikre at helsepersonell skal identifisere og ivareta informasjons- og oppfølgingsbehovet til mindreårige barn som pårørende. I tillegg ble det lovfestet at spesialisthelsetjenesten skal ha barneansvarlig personell som skal følge opp barn av psykisk syke, rusmiddelavhengige og alvorlig somatisk syke eller skadde personer.

Les mer om rus og psykiske lidelser på Helsenorge.no

Les mer på nettsiden til Veiledningssenteret for pårørende