Historisk arkiv

Unge personer med nedsatt funksjonsevne i alders – og sykehjem – usikkerhet om tall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Ingen unge personer med nedsatt funksjonsevne bør mot sin vilje bo i institusjoner beregnet på eldre. Unge personer med nedsatt funksjonsevne bør ha et mest mulig selvstendig liv selv om de er sterkt hjelpetrengende. Jeg har i dag blitt gjort oppmerksom på at antallet personer under 50 år bosatt i alders- og sykehjem kan være høyere enn tidligere antatt. Dette er en usikkerhet vi ikke kan leve med og jeg ser svært alvorlig på denne saken. Jeg har derfor bedt Helsedirektoratet å gjennomgå tallene på nytt og rapportere tilbake innen 14 dager, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

De siste årene er det med utgangspunkt i Iplos-tallene rapportert et antall personer med nedsatt funksjonsevne innskrevet for langstidsopphold i alders- og sykehjem på rundt 130. For 2010 viser tallene en økning (166). Tall fra SSB, basert på IPLOS- rapporteringen for 2010 (per 31.12), viser et vesentlig høyere antall personer. Disse tallene viser 458 personer (18- 49 år) innskrevet for langtidsopphold i institusjon. Det er usikkerhet om årsakene til spriket i tallgrunnlaget, og Helsedirektoratet vil nå foreta en gjennomgang for å sikre at antall personer som er bosatt i alders- og sykehjem er korrekt.

Vi har tett kontakt med brukerorganisasjonene om denne saken og er enige om å avholde et nytt møte om tallgrunnlaget etter av Helsedirektoratet har avgitt sin rapport.

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter