Historisk arkiv

Ekspertgruppe har sett på regelverk og praksis ved senabort

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

En ekspertgruppe anbefaler ikke endringer i grensen for senabort, og bekrefter med dette helsemyndighetenes presisering fra i fjor.

Et foster er normalt levedyktig ved utgangen av 22. svangerskapsuke, mener gruppen som overleverte en rapport til Helse- og omsorgsdepartementet 8. april. Dette er i tråd med helsemyndighetenes tidligere presisering, etter at jordmødre ved Oslo universitetssykehus tok opp problemstillingen rundt levedyktighet i forbindelse med senabort.

Helse- og omsorgsdepartementet ba i denne forbindelse Helsedirektoratet nedsette en ekspertgruppe som skulle gjennomgå regelverket og abortnemndenes praksis. Gruppen ble blant annet bedt om å vurdere om det er behov for å sette i gang et eget arbeid for å se på grensen for når fosteret skal anses levedyktig, og om grensen bør settes lavere enn 22 fullgåtte uker. Gruppen anbefaler ikke endringer i grensen for senabort, og mener det er tilstrekkelig kunnskap om levedyktighet. Ekspertene anbefaler derfor ikke noen ytterligere utredning.

Ekspertgruppa har også sett på abortnemndenes praksis og saksbehandling. Alle søknader om abort etter 12. uke behandles i de såkalte primærnemndene. Hvis disse nemndene avslår søknaden, blir den automatisk sendt videre til den sentrale klagenemnda.

Rapporten viser at primærnemndenes praksis på flere områder ikke er i samsvar med lovgivningen. Noen abortsøkende kvinner har ikke fått møte hele nemnda samlet, men har måttet snakke med en lege om gangen. Begrunnelsene for vedtakene er også svært varierende. Det er videre eksempler på at nemnder ikke har brukt tolk der kvinner har hatt behov for det.

Ekspertgruppen mener at antall nemnder bør reduseres for å sikre lik praksis.

- Praktiseringen av abortloven reiser flere etiske problemstillinger. Det er viktig at regelverket er klart, at det følges og er likt for alle. Jeg vil takke ekspertgruppen for deres bidrag til å klargjøre faglige vurderinger omkring levedyktighet, og for påpekninger av forhold ved saksbehandlingen som kan forbedres. Jeg vil nå sette meg nærmere inn i rapporten, og vurdere hvilke tiltak som bør settes i verk, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Les rapporten på Helsedirektoratets nettsider